Menu

Sluiten

Winnaar Erfgoedvrijwilligersprijs 2021 bekend: Helden van Vele Handen

6 december 2021
Winnaar Erfgoedvrijwilligersprijs Foto Fred Ernst

De winnaar van de nieuwe Erfgoedvrijwilligersprijs is bekend: de Helden van Vele Handen. Dit team, bestaande uit 20.000 vrijwilligers, helpt al 10 jaar lang met het digitaal ontsluiten van archieven en historische documenten voor het grote publiek. Een onafhankelijke jury selecteerde drie finalistenteams uit de 50 inzendingen, waar het publiek vervolgens online op heeft gestemd. Op 6 december heeft juryvoorzitter Kathleen Ferrier namens demissionair minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het winnende team bekend gemaakt. Bruno Giebels nam namens Vele Handen de cheque van 10.000 euro in ontvangst. De uitreiking vond zonder publiek plaats in de Koninklijke Schouwburg (Nationaal Theater) Den Haag.  

Erfgoedvrijwilligersprijs

De Erfgoedvrijwilligersprijs werd vorig jaar in het leven geroepen door demissionair minister Ingrid van Engelshoven van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Stichting Nederland Monumentenland draagt zorg voor de organisatie.

Minister Van Engelshoven: “Ons erfgoed is heel belangrijk. Het laat zien hoe het verleden doorwerkt in wie we vandaag zijn en wat we doen. En het is belangrijk dat we dit ook aan toekomstige generaties kunnen laten zien. In de erfgoedsector zijn vrijwilligers onmisbaar. In het onderhoud en beheer, maar ook om te zorgen dat ons erfgoed levend blijft. Zonder al die mensen zou ons erfgoed niet zo mooi zijn als het nu is.

Ik ben heel blij dat we daarom ook dit jaar weer de Erfgoedvrijwilligersprijs kunnen uitreiken. Met deze prijs wil ik vrijwilligers in het zonnetje zetten. Die jaar in, jaar uit, iedere week weer werken aan het behoud van erfgoed. En die hopelijk mensen inspireren ook vrijwilliger te worden. Want ons erfgoed bestaat niet zonder vrijwilligers.”

Juryrapport 

Juryvoorzitter Kathleen Ferrier: “Wij feliciteren het vrijwilligersteam van Vele Handen met deze mooie prijs. Vele Handen is een project met landelijke uitstraling, waarbij veel vrijwilligers uit binnen- en buitenland bij betrokken zijn. Het sluit aan bij de trend in de samenleving om meer te weten over jezelf en je eigen familiegeschiedenis en zo je identiteit en plek in de samenleving te versterken. Zo vervlecht het project persoonlijke motivatie van vrijwilligers met een groter doel: het (digitaal) ontsluiten van archieven voor toekomstige generaties.”

Prijzen en ‘runners-up’ 

De hoofdprijs van 10.000 euro is voor de helft vrij te besteden aan bijvoorbeeld teamactiviteiten. De andere helft wordt besteed ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk van de eigen organisatie. De twee andere finalistenteams waren: Wagenbouwers­groepen van het Bloemencorso Sint Jansklooster (die in 2021 vanwege corona in plaats van een rijdend corso een fietstocht langs 29 creaties organiseerden) en Stadsmuseum de Knoperij van Stichting Oud Montfoort (een tijdens corona opgericht museum over de historie en het heden van de stad Montfoort). Deze teams ontvingen elk een cheque ter waarde van 5.000 euro, met een gelijke bestedingsopdracht.

Winnaar 

Velehanden.nl is een crowdsourcingwebsite waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties ter ontsluiting aanbieden aan het grote publiek. Omdat indexeren tijdrovend is, worden vrijwilligers betrokken. In totaal hebben zij al miljoenen historische documenten verwerkt, zoals bevolkingsregisters, handgeschreven teksten en fotocollecties. Vertegenwoordiger Bruno Giebels namens het team van Vele Handen: “Ik ben enorm trots op alle vrijwilligers. Zij hebben dit verdiend, omdat ze dit werk al tien jaar lang doen. Erfgoed is prachtig en door hen wordt dit online beschikbaar gemaakt. Daar gaan we de komende tien jaar zeker mee door. En de prijs gebruiken we om ons digitale platform te verbeteren. Hoe, dat gaan we aan onze vrijwilligers vragen.”