Menu

Sluiten

VriendenLoterij Open Monumentendag  zeer goed bezocht  

19 september 2022
Monumentendag-2022-Brassem&Kaag 10

Naar schatting ruim 1.2 miljoen bezoekers hebben dit jaar een bezoek gebracht aan een monument of een activiteit in Nederland. Dit is aanzienlijk meer dan vorig jaar toen de teller bleef staan op 1.1 miljoen bezoekers. De VriendenLoterij Open Monumentendag 2022 met het thema duurzaamheid werd dit jaar dus zeer goed bezocht. Zowel jong als oud brachten een bezoek aan een van de ruim 5.000 opengestelde monumenten en activiteiten in het land.

Thema

Dit jaar was het thema Duurzaamheid met de slogan Duurzaam duurt het langst. Er waren veel bijzondere locaties geopend die mooie voorbeelden van verduurzaming lieten zien. Zo opende Leiden haar net gerestaureerde en verduurzaamde stadhuis; dat zorgde voor veel enthousiaste bezoekers. Grote toeloop was er ook bij de winnaar van de Duurzaamheidsprijs in Schimmert, de watertoren de Reusch verwelkomde zelfs diverse internationale bezoekers.

Comités

Elk jaar organiseren ruim 300 regionale comités en 18.000 vrijwilligers het Open Monumentendagweekend. Zij zorgen voor de openstellingen van de monumenten en organiseren de diverse activiteiten in de regio. Stichting Nederland Monumentenland is de landelijke coördinator.

Harald de Boer, directeur van Nederland Monumentenland “We kunnen spreken van een zeer geslaagd weekend. Als organisator ben ik ontzettend trots op de inzet van al onze vrijwilligers. Zij zorgen er jaarlijks voor dat dit evenement een succes is.”

Terugblik

In de grote steden waren de bezoekerscijfers hoger dan voorgaande jaren. Op diverse plaatsen werden monumenten geopend die normaal voor het publiek gesloten zijn. Zo zorgde comité Rotterdam voor de openstelling van de monumenten in diergaarde Blijdorp, opende Wijk bij Duurstede een speciale tentoonstelling door jongeren over het erfgoed over 100 jaar en waren de tuinen van kasteel Amerongen gratis te bekijken. Daarnaast werden er overal historische verhalen verteld, wandeltochten gemaakt en kon je vanaf de fiets of per boot het Nederlands erfgoed bewonderen. In het noorden van het land organiseerde comité Kaag en Braassem een Elfdorpentocht. Bezoekers konden op de fiets een aantal dorpen bezoeken en kwamen langs diverse monumenten en bezienswaardigheden die speciaal voor dit weekend waren opengesteld. Met een volle stempelkaart konden bezoekers een gratis zakje tulpenbollen mee naar huis nemen.

Vooruitblik 

Ook in 2023 wordt de VriendenLoterij Open Monumentendag georganiseerd. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 9 en zondag 10 september. Het thema voor die editie wordt binnenkort bekend gemaakt.