Menu

Sluiten
Onze merken:
 

Onze merken:
 

Persbericht: Finalisten Erfgoedvrijwilligersprijs 2020 bekend Stem op jouw favoriet!

20 oktober 2020

Amersfoort, 20 oktober 2020 – De drie finalistenteams voor de nieuwe Erfgoedvrijwilligersprijs zijn bekend. Onder leiding van Leatitia Griffith, selecteerde de jury 3 vrijwilligersteams uit 67 aanmeldingen. De teams ‘Erfgoedbènde’, ‘Erfgoed gezocht’ en ‘Werkgroep Oeffelt en Loerangel’ maken kans op de hoofdprijs van 10.000 euro. Met ingang van 20 oktober kan men een maand lang via de website erfgoedvrijwilligersprijs.nl een stem uitbrengen op een van deze teams.

De Erfgoedvrijwilligersprijs werd dit jaar in het leven geroepen door minister Ingrid van Engelshoven van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het ministerie waardeert de inzet van vrijwilligers. Zij zijn voor het behoud en de beleving van erfgoed onmisbaar. Door hun inzet, passie en kennis dragen ze zorg voor instandhouding en toegankelijkheid van erfgoed. Ook vormen ze door hun enthousiasme een belangrijke schakel naar een groter en meer divers publiek. De uitreiking van de prijs vindt plaats op vrijdag 4 december 2020 in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag en is te volgen via een livestream.

Finalisten

Jongerenorganisatie Erfgoedbènde bestaat uit vrijwilligers die vanuit Erfgoed Brabant op een originele en laagdrempelige wijze Brabants cultureel erfgoed op de kaart zet voor jongeren. Door middel van leuke bijeenkomsten en excursies, zoals kroegcolleges en de Erfgoed pubquiz, laat het team jongeren kennismaken met het Brabants erfgoed.

De vrijwilligers van Erfgoed Gezocht hebben in de afgelopen 1,5 jaar de gehele Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug afgespeurd op hoogtekaarten om nog onontdekt archeologisch erfgoed zoals grafheuvels en karrensporen in kaart te brengen. Het vrijwilligersteam levert hiermee een cruciale bijdrage aan het in kaart brengen en het beheer en behoud van archeologisch erfgoed.

Werkgroep Oeffelt en Loerangel van Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (verkort SLaBox) is een vrijwilligersteam dat zich al sinds 2009 in weer en wind inzet voor de ontwikkeling en het beheer van het unieke Maasheggen Unesco MAB landschap, gelegen in het noordoosten van Brabant. Zij spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling en het behoud van heggen en het ambacht van heggenvlechten. Dit doen zij door het aanbieden van workshops, bedrijfswerkdagen en excursies door het gebied. Ook organiseren zij jaarlijks het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten.

Stemmen

Op de finalisten kan in de periode van 20 oktober tot 20 november worden gestemd via de website www.erfgoedvrijwilligers.nl. Het vrijwilligersteam met de meeste stemmen wint. Op de website stellen de drie vrijwilligersteam zich voor via zelfgeproduceerde filmpjes.

Uitreiking

Op 4 december 2020 volgt de uitreiking door minister Ingrid van Engelshoven. Dit is live te volgen vanuit de Koninklijke Schouwburg te Den Haag via de website. Het winnende team ontvangt een cheque ter waarde van 10.000 euro. Deze is voor de helft vrij te besteden (bijvoorbeeld aan teamactiviteiten) en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk van de eigen organisatie. De twee overige finalisten ontvangen elk een cheque 5.000 euro uit handen van de minister, waarvan de besteding op dezelfde wijze wordt verdeeld.

Over ons

De Erfgoedvrijwilligersprijs is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om alle vrijwilligers in deze sector te bedanken voor al hun goede, nuttige en mooie werk. Vrijwilligers maken het mogelijk om het culturele erfgoed dat ons land rijk is voor het grote publiek toegankelijk te maken. Stichting Nederland Monumentenland is de organisator van de prijs.

Stichting Nederland Monumentenland is organisator van de Erfgoedvrijwilligersprijs, de BankGiro Loterij Open Monumentendag en het Nationaal Monumentencongres en eigenaar van erfgoedplatform De Erfgoedstem. Nederland Monumentenland zet zich in om monumenten te verbinden met het dagelijks leven van elke Nederlander om zo het draagvlak voor het behoud van erfgoed te vergroten. Door ontmoetingen tussen eigenaren, erfgoedprofessionals en het publiek te organiseren worden monumenten beleefd, gewaardeerd en gekoesterd.

© Erfgoed Gezocht, uitleg bij grafheuvelboring. organisaties Universiteit Leiden,Landschap Erfgoed Utrecht,Erfgoed Gelderland

© Erfgoed Gezocht, uitleg bij grafheuvelboring. organisaties Universiteit Leiden,Landschap Erfgoed Utrecht,Erfgoed Gelderland

© Erfgoedbènde, organisatie Erfgoed Brabant

© Erfgoedbènde, organisatie Erfgoed Brabant

© Werkgroep Oeffelt en Loerangel_organisatie Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (SLaBox)

© Werkgroep Oeffelt en Loerangel_organisatie Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (SLaBox)