Menu

Sluiten

Nomineer een vrijwilligersteam voor de Erfgoedvrijwilligersprijs 2021

1 september 2021

Vanaf vandaag kunnen vrijwilligersteams worden genomineerd voor de nationale Erfgoedvrijwilligersprijs 2021. Op 6 december 2021 reikt demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de tweede keer de nationale Erfgoedvrijwilligersprijs uit aan het vrijwilligersteam dat zich uitzonderlijk heeft ingezet voor het (cultureel) erfgoed van Nederland. Stichting Nederland Monumentenland organiseert de prijs.

© Mark Mooijman

Na de succesvolle eerste editie hoopt het ministerie dat ook dit jaar weer veel organisaties met bevlogen vrijwilligers hun team zullen aanmelden voor de prijs. Ook organisaties die vorig jaar al een team hebben aangemeld mogen dat dit jaar opnieuw doen. De finalisten van vorig jaar zijn uitgesloten van deelname.

Vorig jaar won de werkgroep Oeffelt en Loerangel de prijs. Dit vrijwilligersteam van Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (verkort SLaBox) zet zich al sinds 2009 in voor de ontwikkeling en het beheer van het unieke Maasheggen Unesco MAB landschap. Zij spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling en het behoud van heggen en het ambacht van heggenvlechten.

Aanmelden Erfgoedvrijwilligersprijs 2021
Een team erfgoedvrijwilligers kan via de site www.erfgoedvrijwilligersprijs.nl

genomineerd worden door een vertegenwoordiger van de organisatie waar het team voor in actie komt. De inzendperiode voor de nominaties loopt van 1 tot en met 22 september. Zie de website voor de criteria voor aanmelding van een team.

Een onafhankelijke jury, onder leiding van juryvoorzitter Kathleen Ferrier, kiest uiteindelijk drie finalisten uit de inzendingen. Op deze finalisten kan in de periode van 1 november tot en met 1 december worden gestemd en degene met de meeste stemmen wint. Op 6 december 2021 volgt de uitreiking door demissionair minister Ingrid van Engelshoven, live vanuit de Koninklijke Schouwburg te Den Haag.

Het winnende team krijgt een cheque van 10.000 euro; voor de helft vrij te besteden (bijvoorbeeld aan teamactiviteiten) en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk waarvoor het team zich inzet. Voor de nummers twee en drie is een cheque beschikbaar van 5.000 euro; op dezelfde manier te besteden als bij de winnaar.