fbpx

Menu

Sluiten

Kaartverkoop Nationaal Monumentencongres 2023 van start

13 juni 2023
Veenhuizen-073

Deze week is de kaartverkoop voor het Nationaal Monumentencongres 2023 van start gegaan. Het Nationaal Monumentencongres is een jaarlijks terugkerend congres bedoeld voor alle partijen die actief zijn op het gebied van erfgoedzorg en de (her)ontwikkeling en herbestemming van historisch vastgoed in hun landschappelijke of stedelijke context.

Thema bekend gemaakt
Het Nationaal Monumentencongres 2023 staat in het teken van vernieuwing, innovatie en de zoektocht naar mensen die baanbrekend werk durven te verrichten in de erfgoedsector. Want dit is hard nodig. Uitdagingen in de vorm van personeelstekorten (vooral onder ambachtslieden), te weinig overdracht van kennis en vakmanschap en versnippering in de keten, werpen de vraag op hoe we de monumentenzorg de komende tien jaar draaiend en gezond houden. Daarom is het thema van het Nationaal Monumentencongres 2023 ‘Erfgoedpioniers gezocht’.

Locatie UNESCO Werelderfgoed
Dit jaar strijkt het Nationaal Monumentencongres neer in Veenhuizen, onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid. Hier getuigen meer dan honderd rijksmonumenten van een uniek verleden als binnenlandse kolonie voor armoedebestrijding. De Koloniën van Weldadigheid waren innovatief en voorlopers van wat we nu een sociale onderneming zouden noemen. In tijden van grote economische crisis, pionierden ze gedurfd met een nieuwe aanpak. Via o.a. publiek-private samenwerkingen werd in landbouwinnovatie geïnvesteerd, kregen wezen, werklozen en dakloze armen een nieuwe kans en een dak boven hun hoofd en toegang tot onderwijs, werk en medische zorg. Een sprekend voorbeeld voor de innovatie waar de erfgoedsector nu naar op zoek is. De perfecte locatie voor het Nationaal Monumentencongres 2023.