fbpx

Menu

Sluiten

Het jaar van Nederland Monumentenland in vogelvlucht

19 december 2022
Monumentenland-Vwprijs_d-119

Wist u dat het team van Nederland Monumentenland uit slechts zes medewerkers bestaat? Zes toegewijde mensen die mogen terugblikken op een heel mooi en bijzonder jaar. Graag deel ik met jullie onze mijlpalen in vogelvlucht. 

Landelijke comités
2022 was een jaar waarin ons team veel nieuwe projecten mocht starten, waarvan er zelfs al enkele zijn afgerond. Zo hebben wij begin dit jaar de ‘Toolkit’ opgeleverd, een online omgeving waar landelijke comités alles kunnen vinden om een goede Open Monumentendag te kunnen organiseren. Daarnaast heeft Annejing Kraan (gestart als stagiaire en inmiddels een vaste medewerker in ons team) de eerste maanden van het jaar heel veel tijd besteed aan het contact met de landelijke comités. Alle informatie die zij hieruit heeft verzameld, is direct in een nieuw CRM-systeem verwerkt. Met dit nieuwe overzicht van al onze relaties zijn wij bijzonder blij. Ook de nieuwe Comitédag afgelopen voorjaar en de (voor het eerst gehouden) Erfgoed Barbecue aan het begin van de zomer, waren zeer geslaagd en krijgen de komende jaren zeker een vervolg.  

Open Monumentendag
In augustus 2021 is de hoofdpartner van Open Monumentendag, de BankGiro Loterij, overgegaan in de Vriendenloterij. Daarom moesten alle vlaggen en spandoeken afgelopen zomer vervangen worden. Een hele operatie die gelukkig voorspoedig is verlopen. Tijdens het Open Monumentendag-weekend hing bij 5.000 opengestelde monumenten trots de nieuwe blauwgekleurde vlag te wapperen. Open Monumentendag zelf was goed bezocht met bijna 1,3 miljoen bezoekers. Dit aantal is zelfs vóór corona nog niet eerder gehaald. Met grote dank aan alle enthousiaste comités en vrijwilligers in het land! De besloten opening van het weekend, in de Westhal van het ENKA-gebouw in Ede, kon voor het eerst via een livestream openbaar worden bijgewoond. Het is ons streven om de opening van Open Monumentendag 2023 live in de buitenlucht te organiseren, voor iedereen toegankelijk.

Word Erfgoedvriend
Nog meer mooi nieuws! Sinds afgelopen zomer  is het ook mogelijk om Erfgoedvriend (donateur) te worden van Nederland Monumentenland. Voor een klein bedrag steunt u alle evenementen en projecten van Nederland Monumentenland in ruil voor leuke en unieke privileges. Per slot van rekening is en blijft Nederland Monumentenland een stichting met een ANBI-status. 

Open Monumenten Klassendag
Kinderen zijn de toekomst. Rond de start van de herfst is er toestemming gegeven om een volledig nieuw educatieprogramma te realiseren voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8. In dit nieuwe programma, genaamd Open Monumenten Klassendag, worden kinderen vertrouwd gemaakt met de term ‘monument’ en de betekenis daarvan. Hiermee wordt een basis gelegd voor een latere waardering voor monumenten en daarmee voor erfgoed en geschiedenis in het algemeen. Op dit moment wordt er nog volop gewerkt aan dit nieuwe educatieprogramma, waarvan de uitrol in het voorjaar van 2023 zal plaatsvinden.  

De Erfgoedstem
Dit jaar is er ook besloten om vanaf begin 2023 de Erfgoedstem in eigen huis te gaan produceren. Nederland Monumentenland was al jaren de eigenaar van het nieuwsplatform, maar de productie was naar tevredenheid uitbesteed aan IVEM in Amsterdam. De gedachte is dat de kruisbestuiving, met alle evenementen en projecten van Nederland Monumentenland, groter wordt op het moment dat wij de Erfgoedstem zelf gaan produceren. 

Tot slot
In november en december hebben we het culturele jaar afgesloten met een geslaagd Nationaal Monumentencongres in Fort Voordorp én de uitreiking van de Erfgoedvrijwilligersprijs in het Diligentia theater in Den Haag. Rest ons de laatste weken van dit jaar nog om de laatste hand te leggen aan een meerjarenplan, zodat we in de toekomst de “oranje” draad niet uit het oog verliezen. We danken alle comités, vrijwilligers, vrienden, partners en sponsoren voor het geweldige jaar en wensen iedereen alvast een goed 2023 toe! 

Graag tot ziens in het nieuwe jaar!  

Harald de Boer (namens het hele team)
Directeur Nederland Monumentenland