fbpx

Menu

Sluiten

Gelukkig eerste jaar: jubileum Nederland Monumentenland en Wijzonol

4 januari 2023
Duurzaamheidsprijs.png

v.l.n.r. Nico Eurlings, Edwin van Broekhuizen, Harald de Boer

Sinds begin 2022 is het Nederlandse verfmerk Wijzonol  trotse partner van Stichting Nederland Monumentenland. Dat betekent dat er precies een jaar later een bescheiden katoenen jubileum gevierd mocht worden. Dit gebeurde eind december tijdens een gezamenlijk bezoek aan het meest duurzame monument van Nederland; de Watertoren Reusch in Schimmert (Limburg).

“Monumenten weerspiegelen het verleden en verdienen het mooi te blijven. Daarom is Wijzonol vorig jaar trotse partner van Stichting Nederland Monumentenland geworden”, aldus Edwin van Broekhuizen, Sales Director Decorative Coatings  bij Koninklijke van Wijhe Verf.

Het Nederlandse kwaliteitsmerk Wijzonol is onderdeel van Van Wijhe Verf, een familiebedrijf wat rond 1875 startte met het ontwikkelen van verf. Het inmiddels Koninklijke Van Wijhe Verf is altijd blijven innoveren om steeds betere en meer duurzame producten te ontwikkelen die bijdragen aan de verduurzaming van onder andere monumenten in Nederland. Zo behaalde Wijzonol Bouwverven in 2016 als eerste chemische bedrijf ter wereld het ‘B Corp’ certificaat, een internationale certificering voor winstgevende bedrijven die een grote, positieve impact hebben op mens en milieu. B- Corps zijn gecertificeerd door het Amerikaanse non-profit B Lab om en voldoen daarmee aan strikte normen voor sociale en milieuprestaties, verantwoordingsplicht en transparantie. Vanuit maatschappelijke- en sociale betrokkenheid levert Wijzonol als partner van Stichting Nederland Monumentenland een bijdrage aan de bescherming en instandhouding van Nederlandse monumenten.

Stichting Nederland Monumentenland maakt zich op haar beurt sterk voor het behoud van Nederlandse monumenten, onder andere door ontmoetingen tussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten te organiseren en te faciliteren. Harald de Boer, directeur Stichting Nederland Monumentenland: “We zijn ontzettend blij met deze mooie samenwerking. Wij zijn als stichting afhankelijk van duurzame samenwerkingen met partners.”

Om dit waardevolle één-jarig jubileum te vieren, waren beide partijen op bezoek bij het meest duurzame monument van Nederland: Watertoren Reusch in Schimmert (Limburg). Eigenaar van de voormalige watertoren Nico Eurlings mocht zich tijdens de opening van de Vriendenloterij Open Monumentendag 2022 de trotse winnaar noemen van de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs. Hij ontving onder andere een Wijzonol cheque ter waarde van €1500,- voor professionele Wijzonol verfproducten in combinatie met technisch advies en ondersteuning.

”De watertoren is gebouwd in 1926 en is een ontwerp van Architect Jos Wielders”, aldus eigenaar Nico Eurlings. “Het object is gasloos en energieneutraal gerenoveerd. De drie warmtepompen zorgen ervoor dat elke verdieping voorzien is van vloerverwarming, bij elkaar zo’n 1000m2. De watertoren maakt gebruik van 350 zonnepanelen en een lift die stroom opwekt.” Het was voor de eigenaar van de iconische watertoren financieel niet eenvoudig om het sinds 1926 bestaande object een nieuwe duurzame bestemming te geven. IBA subsidie en crowdfunding leverde uiteindelijk een belangrijke bijdrage. En het duurzame gedachtegoed is goed tot z’n recht gekomen. Zo zijn bijvoorbeeld alle producten in het restaurant streekproducten, hierdoor hoeven ze minder ver te reizen. “Elke verdieping is benut voor het bewerken en verwerken van lokale producten. Er zit een bakkerij, een bierbrouwerij, een lounge bar en een restaurant in de watertoren”, aldus de trotse Eurlings. In de exploitatie van de oude watertoren staan volgens Eurlings de drie B’s centraal: Bewustwording, Beleving en Bestellen, want uiteindelijk moet er ook geld verdiend worden. Deze drie B’s van de watertoren sluiten perfect aan bij het ‘B Corp’ certificaat van Koninklijke van Wijhe als koploper op het gebied van duurzaamheid.

Lees het verhaal van De Reusch voor meer achtergrondinformatie, of ontdek de visie van Wijzonol omtrent duurzaamheid.