fbpx

Menu

Sluiten

Geldprijs voor Open Monumentendag in gemeente Heumen

18 juli 2023
IMG_1057

Erfgoedplatform Heumen heeft een geldbedrag van € 1.000,- ontvangen voor de organisatie van de lokale Open Monumentendag. De bijbehorende cheque werd door Harald de Boer, directeur van stichting Nederland Monumentenland, onder toeziend oog van portefeuillehouder erfgoed, burgemeester Joerie Minses uitgereikt aan Annette Mengde, voorzitter Erfgoedplatform Heumen en Petra Thijssen, voorzitter werkgroep Open Monumenten Gemeente Heumen.

Burgemeester Minses heeft de prijs voor zijn gemeente gewonnen. Tijdens zijn bezoek aan het VNG Jaarcongres afgelopen juni in Groningen, deed hij mee met de beursactie van stichting Nederland Monumentenland. De stichting was aanwezig op de beursvloer van het VNG Jaarcongres om meer bewustwording rondom het belang van monumenten en de VriendenLoterij Open Monumentendag te creëren onder burgemeesters, wethouders, gemeentesecretarissen en griffiers. “Monumenten zijn van onschatbare waarde. Ze geven een kijkje in het dagelijkse leven van onze voorouders en vormen de basis voor onze culturele identiteit en onze leefomgeving. Steun van een gemeente aan hun lokale Open Monumentendag comité en daarmee openstelling van monumenten voor het grote publiek, is enorm belangrijk voor de waardering en het uiteindelijke behoud van monumenten”, aldus Harald de Boer van Nederland Monumentenland.

Gemeente Heumen bleek uiteindelijk de gelukkige winnaar van de beursactie. Burgemeester Minses: “Tijdens de beurs deed ik spontaan mee aan de actie wetende dat heel veel gemeenten mee zouden doen. Ik was dan ook blij verrast dat we hadden gewonnen! Ik vind het heel belangrijk dat het erfgoed dat onze gemeente rijk is bij een groot publiek onder de aandacht wordt gebracht. Open Monumentendag is daar een mooi middel voor. In onze gemeente is er een werkgroep actief, die hier al vele jaren invulling aan geeft. Het geldbedrag komt zeker goed terecht.” De prijs wordt mogelijk gemaakt door stichting Nederland Monumentenland, de landelijke organisator van Open Monumentendag.

Open Monumentendag/Nederland Monumentenland
Ieder jaar in het tweede weekend van september openen duizenden monumenten in Nederland gratis hun deuren voor het grote publiek, tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag. Dit culturele evenement verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. Open Monumentendag is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland en wordt georganiseerd in samenwerking met meer dan 300 lokale comités en 18.000 vrijwilligers door het hele land. Het evenement trekt jaarlijks circa 1,3 miljoen bezoekers.

Erfgoedplatform Heumen
Het erfgoedplatform Heumen is een initiatief om instellingen samen te brengen, die zich binnen onze gemeente in de ruimst mogelijke zin met erfgoed bezig houden. Het erfgoedplatform wil aan de gemeente Heumen tonen hoe breed het erfgoed in de gemeente al gedragen wordt, zodat de gemeente samen met het platform het erfgoed in stand zal houden. Bovendien wil het erfgoedplatform de rijkdom aan erfgoed in de gemeente onder de aandacht van een groot publiek brengen.

Foto v.l.n.r.: Timon van Merrienboer (gemeente), Joerie Minses (burgemeester) Annette Mengde (erfgoedplatform), Petra Thijssen (erfgoedplatform), Harald de Boer (directeur Nederland Monumentenland)