Menu

Sluiten

Finalisten Erfgoedvrijwilligersprijs 2021 bekend: breng je stem uit!

1 november 2021

De teams ‘Stichting Oud Montfoort’, ‘Bloemencorso Sint Jansklooster’ en ‘Velehanden.nl’ zijn de drie finalisten van de Erfgoedvrijwilligersprijs 2021! Zij maken kans op een bedrag van €10.000,- Bekijk de video’s waarin de finalisten zichzelf en de organisatie voorstellen en stem op jouw favoriet.

De finalisten

De vrijwilligers van Stichting Oud Montfoort bouwden tijdens corona een leegstaand winkelpand om tot stadsmuseum De Knoperij. Het museum is een laagdrempelige informatie- en ontmoetingsplek in hartje Montfoort voor bewoners en bezoekers die meer willen weten over de historie en het heden van de stad. In De Knoperij is een archief, wisselende tentoonstellingen en ruimte voor gastexposities en andere evenementen.

Het Bloemencorso Sint Jansklooster bestaat uit een verschillende wagenbouwgroepen die het hele jaar door bouwen aan een groot, jaarlijks bloemencorso. Een traditie die al ruim 53 jaar van generatie op generatie wordt doorgegeven. Vanwege corona kon het rijdend corso twee jaar op rij niet doorgaan. Daarom organiseerde het vrijwilligersteam dit jaar een fietstocht langs 29 creaties, met uiteindelijk meer 10.000 bezoekers.

Velehanden.nl is een crowdsourcingwebsite waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties ter ontsluiting aanbieden aan het grote publiek. Omdat indexeren tijdrovend is, wordt een beroep gedaan op vrijwilligers die met de historische documenten aan de slag gaan. In totaal hebben de vrijwilligers al miljoenen scans verwerkt en collecties toegankelijk gemaakt voor het publiek, zoals bevolkingsregisters, handgeschreven teksten en historische fotocollecties.

Uitreiking

Op 6 december reikt Minister Ingrid van Engelshoven van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, initiatiefnemer van de prijs, de Erfgoedvrijwilligersprijs uit aan het winnende vrijwilligersteam in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.Het winnende team krijgt een cheque van 10.000 euro; voor de helft vrij te besteden (bijvoorbeeld aan teamactiviteiten) en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk waarvoor het team zich inzet. Voor de nummers twee en drie is een cheque van 5.000 euro; op dezelfde manier te besteden aan bij de winnaar.

De Erfgoedvrijwilligersprijs is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om alle vrijwilligers in deze sector te bedanken voor al hun goede, nuttige en mooie werk. Vrijwilligers maken het mogelijk om het culturele erfgoed dat ons land rijk is voor het grote publiek toegankelijk te maken. Stichting Nederland Monumentenland is organisator van de Erfgoedvrijwilligersprijs, de Vriendenloterij Open Monumentendag en het Nationaal Monumentencongres en eigenaar van erfgoedplatform De Erfgoedstem. Nederland Monumentenland zet zich in om monumenten te verbinden met het dagelijks leven van elke Nederlander om zo het draagvlak voor het behoud van erfgoed te vergroten.