Zwarte Tulpprijs 2015 voor rijksmonumentale bollenschuur Hillegom

De Zwarte Tulp Prijs 2015 is op 11 december jl. uitgereikt aan de broers Cock en Walter van der Prijt. Zij hebben de bollenschuur van Ruigrok in Hillegom gerestaureerd en een woonbestemming gegeven. Op die manier heeft het Rijksmonument weer een nieuwe toekomst gekregen.

De Zwarte Tulp Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de eigenaar van een bollenschuur in de Bollenstreek die het pand op een voorbeeldige manier heeft behouden of een nieuwe bestemming heeft gegeven. De prijs wordt toegekend door de Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek en bestaat uit een oorkonde en een schildje voor aan de gevel.
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de bollenschuur lichtte Jos Warmenhoven van de Werkgroep Bollenerfgoed toe waarom de bollenschuur aan de Zuider Leidsevaart 2A in Hillegom de prijs krijgt: “De stellingenschuur is met veel respect voor de historie van het gebouw gerestaureerd, zonder een cent subsidie. Cock van der Prijt heeft echt drie rechterhanden.”

Rijksmonument
Burgemeester Arie van Erk van de gemeente Hillegom overhandigde vervolgens het schildje “Monumentale bollenschuur” aan de winnaars: “Hillegom is het bollendorp met de meeste bollenschuren in de regio. Gelukkig is daarvan een flink aantal panden behouden gebleven. Dankzij de passie van de familie Van der Prijt heeft dit monument een nieuwe functie gekregen.”
Peter Nijhof van de Werkgroep Bollenerfgoed reikte de bijbehorende oorkonde uit. “Het is de eerste keer dat de Zwarte Tulp Prijs is uitgereikt voor een Rijksmonument. Van alle dertien prijzen die wij hebben uitgereikt was dit project veruit het ingewikkeldst, ook vanwege de ligging. De schuur staat ingebouwd tussen andere bollenschuren en woningen en het gebouw stond vol met houten stellingen. De bollenschuur van Ruigrok was een ernstig zorgenkind, maar is nu weer een sieraad voor het landschap.”

Authentieke kenmerken
De hoge bollenschuur aan de Zuider Leidsevaart 2 in Hillegom is in 1906 gebouwd voor het bollenbedrijf van Jan Ruigrok Wz. De schuur werd al vele jaren niet meer gebruikt en de familie Ruigrok zocht lang naar een nieuwe bestemming. Een eerste plan om in de schuur 12 appartementen voor starters te maken, kreeg geen goedkeuring van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Die bestemming zou het monument te veel aantasten.
Dat veranderde in 2012 toen Cock van der Prijt een plan indiende om vier appartementen in de schuur te maken. Samen met de gemeente Hillegom werd een oplossing gezocht voor de bereikbaarheid van de bollenschuur. Zijn broer Walter kocht het pand en Cock begon met de restauratie. Ruim drie jaar lang was hij dag en nacht bezig in het monument, met hulp van buren, vrienden en zijn vrouw Francis. Daarbij zijn de authentieke kenmerken, zoals de houten ventilatiedeuren, stalen ramen, ventilatieroosters en houten verdiepingsvloeren behouden gebleven. De bollenstellingen zijn her en der in het gebouw gebruikt als kast. De Rijksdienst hield toezicht op de verbouwing. Nu woont Cock van der Prijt er met zijn gezin en hij verhuurt in de andere helft van het gebouw drie appartementen. “Toen ik in 2012 startte met de verbouwing, zei ik al: ik ga voor die Zwarte Tulp Prijs en dat is me gelukt. Dit is de kroon op ons werk.”

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019