Watertoren Utrecht wordt restaurant

Het plan om een restaurant in de watertoren op Rotsoord te vestigen gaat door. De opvallende herbestemming van het monument wordt aan het begin van de zomer van 2015 in gebruik genomen.

Dat vertelt Hans Sluijmer van architectenbureau Sluijmer en Van Leeuwen. Bijna zijn alle hobbels gladgestreken die nodig zijn om een watertoren te transformeren tot een plek voor onder andere een restaurant. De vergunningen zijn binnen, er zijn huurders en er is een belegger gevonden die het plan wil financieren. Deze belegger moet nog gecheckt worden door de gemeente en als dat gebeurd is kan er begonnen worden met de verbouwing. “We hopen in oktober van start te gaan met bouwen,” zegt Sluijmer, die in 2011 een prijsvraag won voor de herbestemming van de watertoren. “Het heeft even geduurd voordat alles rond was, maar we verwachten dat het begin volgend jaar zomer/juni af is.”

Tot op het dak toegankelijk voor publiek
Het plan is ongewijzigd gebleven. Er komen in het markante, 37 meter-hoge monument aan de Vaartsche Rijn een interieurontwerpbureau met expositieruimte, diverse atelierruimtes, een ZZP-center, een vergaderruimte én dus een restaurant in de top van de toren. Bovendien zal de toren tot op het dak publiek toegankelijk worden. Om dit te realiseren wordt een trappenhuis met lift in de toren toegevoegd.

Beeld: Architectuurbureau Sluimer en van Leeuwen

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019