Water, hét wapen tegen de vijand

Een gracht om een kasteel, een singel om een stad: het gebruik van water als middel om land te beschermen gaat ver terug in de tijd. Ook bij de Waterlinies was water hét wapen tegen de vijand.

Waterlinies zijn oer-Hollandse verdedigingswerken die vertrouwden op ‘inundatie’: het onder water zetten van laaggelegen polderland. Een slim systeem van sluizen, dijken en kanalen kon deze opzettelijke overstromingen bewerkstelligen. Daarnaast kregen de waterlinies versterking van forten, kastelen, vestingsteden, werken en batterijen. Tegenwoordig zijn het prachtige groene gebieden waar veel te beleven is. Op de fiets, te voet of over het water. Veel forten zijn gerestaureerd en hebben nieuwe functies gekregen.

Fortenfestival
Voorafgaand en tijdens het Open Monumentenweekend zijn de waterlinies het decor van het Fortenfestival. Van zaterdag 6 t/m zondag 14 september kan het publiek genieten van theater, films, beeldende kunst en muziek. Op een aantal forten en buitenlocaties wordt een open lucht bioscoop ingericht. Ook kan men fietsen langs de forten Vuren, Asperen en Geofort om op een van deze plekken te luisteren naar een prachtig concert. Op 13 en 14 september zijn staan de activiteiten op veel forten natuurlijk in het teken van het Open Monumenten Weekend. Ook op forten die normaal niet zijn opengesteld, kan het publiek een kijkje nemen. Zoals Fort bij Uithoorn of Fort Nieuwersluis.

Ieder seizoen veel te doen
Op de forten, kastelen en in de vestingsteden van de Waterlinies is van alles te doen. Geniet van een goede lunch of een smakelijk diner in een van de vele restaurants. Rust uit op een van de terrassen van de forten, bestel een picknickmand of neem deel aan een workshop Linieworst maken. Ga naar een theatervoorstelling, doe mee aan een rondleiding of beleef de rijkdom van de Vecht met een rondvaart. Overnachten kan je ook op de forten. Van eenvoudige camping tot luxe bed & breakfast; het is er allemaal. Kinderen leven zich uit op het water, in speeltuinen of in speelbossen. De Waterlinies zijn bij uitstek te beleven via talloze wandel- en fietsroutes. Zo loopt het Waterlinie Wandelpad langs meer dan vijftig forten en vijf vestingsteden. Vanaf Muiden start de 34 km lange Fortenlandroute langs 7 forten. In Utrecht en Houten zijn er korte fiets- en wandelrondjes die zowel met een kaart als met een smartphone te volgen zijn. En tussen Fort Altena en Woudrichem loopt het Liniepad. Kijk hier voor alle activiteiten.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019