Washuis voor Jordanese vrouwen

Op 11 augustus 1953 werd de eerste paal geslagen voor een gemeentelijke was-, bad- en zweminrichting aan het Marnixplein in Amsterdam. Het Marnixbad, waarvan het hoofdgebouw werd gebouwd als gemeentelijke was-, bad- en zweminrichting was open tot 2004, waarna het gesloopt werd.

Al in 1920 was er een besluit genomen om ergens in de Jordaan een was- en badhuis te bouwen, maar door de crisis- en oorlogstijd liep de bouw maar liefst 30 jaar vertraging op. Voor de bewoners van de dichtbebouwde en –bevolkte wijk de Jordaan voorzag het Marnixbad dan ook in een lang gevoelde behoefte aan was- en badgelegenheid. Omdat de bouw zo lang op zich liet wachten, kon het bouwpragramma uiteindelijk ook worden uitgebreid met een schoolinstructiebad voor kinderen uit de buurt.

Het washuis waar de Jordanese vrouwen hun zware zakken wasgoed konden wassen werd op de begane grond gevestigd, met daarboven het badhuis en op de tweede verdieping het zwembad. Het gebouw herbergde hiermee niet alleen de unieke combinatie van de functies wassen, baden en zwemmen in één gebouw, de uitvoering in hoogbouw met het zwembad bovenin was ook een noviteit.

Sinds 2006 staat aan het Marnixplein / hoek Marnixstraat het Marnix, een sportcomplex met onder meer twee zwembaden, een sportzaal en een fitnesscentrum.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019