Van Nellefabriek toegevoegd aan Unesco Werelderfgoed lijst

Sinds 21 juni 2014 heeft Nederland er een nieuw wereldicoon bij. Het Werelderfgoedcomité van Unesco heet de Van Nelle Fabriek in Rotterdam de status van Werelderfgoed toegekend.

In totaal kent Nederland nu tien erfgoederen op de Werelderfgoedlijst van Unesco . De voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek is inmiddels al jaren succesvol in gebruik als kantoor- en eventlocatie.

Van Nelle community
Na het stoppen van de productie in 1995 heeft de toenmalige eigenaar van de fabriek Sara Lee/DE samen met de gemeentelijke overheid gekeken naar een passende herbestemming van het gebouwencomplex. Met de verkoop aan de CV Van Nelle Ontwerpfabriek is toen een nieuwe ‘Van Nelle community’ ontstaan. Directeur Roger Meertens: “Net als voorheen is de huidige Van Nelle Fabriek een inspirerende werkomgeving waar meer dan 80 bedrijven elke dag de meeste mooie dingen ontwikkelen en waar bovendien allerlei (inter)nationale evenementen plaatsvinden: van Art Rotterdam tot exclusieve dansfeesten. Hiermee geven we opnieuw inhoud aan de sociaal-culturele functie van de destijds vooruitstrevende fabriek en het gedachtegoed van ‘bouwheer’ Kees van der Leeuw.”

De succesvolle herontwikkeling van de fabriek vond plaats in 1999-2006 onder leiding van bouwconcern VolkerWessels. Architect Wessel de Jonge trad op als coördinerend architect. UNESCO onderschrijft dat de authenticiteit van het complex door de zorgvuldige restauratie in alle opzichten bewaard is gebleven. Een resultaat dat de bezoekers en nieuwe zakelijke gebruikers van de Van Nellefabriek duidelijk kunnen zien en voelen.

De negen andere Nederlandse UNESCO-werelderfgoederen
Naast de Van Nellefabriek, telt Nederland negen andere door UNESCO erkende Werelderfgoederen: De Stelling van Amsterdam, Ir. D.F. Woudagemaal Lemmer, Rietveld Schröderhuis, Waddenzee, Schokland en omgeving, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, Droogmakerij De Beemster, Willemstad, Curaçao en de Amsterdamse grachtengordel. Ze vertellen op bijzondere wijze het verhaal van Nederland. Dat deden ze toen, dat doen ze nu en dat zullen ze blijven doen. Lees hier meer over de Van Nelle Fabriek.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019