Opening van de schouwburg Van Campen (1638)

Op 3 januari 1638 wordt met een opvoering van ‘Gijsbrecht van Aemstel’ de Schouwburg van Van Campen in Amsterdam geopend. Het is de eerste stenen stadsschouwburg die in de stad is gebouwd.
Het classicistische theater aan de Keizersgracht wordt ontworpen door Jacob van Campen, die later vooral bekend wordt als de architect van het Paleis op de Dam. Eigenlijk is het de bedoeling dat de schouwburg op 26 december 1637 zal worden geopend maar omdat de kerkenraad protesteert tegen enkele passages in het stuk, wordt de opening enkele dagen uitgesteld.Vondels beroemde stuk Gijsbrecht van Aemstel gaat tijdens de opening van de schouwburg in première.

Belegering Amsterdam
Gijsbrecht van Aemstel speelt rond 1300 en gaat over de belegering van Amsterdam door mensen uit omliggende dorpen, verenigd in de Kennemers en Waterlanders. De belegering vindt plaats omdat ene Gijsbrecht betrokken zou zijn geweest bij de ontvoering en doodslag van graaf Floris V in 1296. De vijandelijke soldaten zijn hier woedend over. Na enige tijd lijkt het er echter op dat ze zich terugtrekken, maar dankzij een list duiken ze plotseling weer op.
Amsterdam wordt uiteindelijk geplunderd en platgebrand. Gijsbrecht ziet zich gedwongen samen met zijn vrouw Badeloch te vluchten. In Pruisen sticht hij vervolgens een Nieuw Holland.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019