Markante Monumenten

Wist je dat de NTR in 2012 en 2013 een serie heeft gemaakt genaamd Markante Monumenten? In de serie worden de verhalen achter bekende en minder bekende monumenten in de twaalf provincies belicht.

Kijkers krijgen bij Markante Monumenten een kijkje achter de schermen als bewoners en betrokkenen persoonlijke verhalen vertellen over ‘hun’ monument.

Seizoen 1
Het programma neemt de kijker mee in de geschiedenis van verschillende monumenten. In Utrecht leidt Maryse François rond in haar Winkel van Sinkel; ooit een warenhuis met voor ieder wat wils, nu uitgegroeid tot culinaire en culturele hotspot van Utrecht. In Amsterdam duiken we in de boeken met conservator Hans Mulder van de bibliotheek van Artis. Hans laat ons de wellicht meest bijzondere werkplek van het land zien, met uitzicht op het dierenpark. Ook bezoeken we de geboorteplek van grafisch kunstenaar M.C. Escher in het chique stadspaleis van Leeuwarden, Princessehof.

Seizoen 2
Kijkers krijgen bij Markante Monumenten een blik achter de schermen als bewoners en betrokkenen persoonlijke verhalen vertellen over ‘hun’ monument. In Friesland nemen we een kijkje bij de trots van Sneek, de Waterpoort, welke zelfs een replica heeft in China. In Flevoland worden we rondgeleid op het voormalige eiland Schokland, wat tot 1942 in het IJsselmeer lag. Oud-bewoonster Lucile van Tuyll neemt ons mee naar Slot Zuylen, en vertelt ons hoe zij als klein kind heeft geleefd in dit Utrechtse kasteel.

Laat je meeslepen naar Historisch Nederland, bekijk hier alle afleveringen.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019