Leven in de brouwerij – Het huishouden van Jan Steen

Jan Steen is een Hollandse kunstschilder uit de 17e eeuw. Hij is geboren en getogen in Leiden en kwam uit een redelijk welvarende Leidse familie.

Jan Steen was een tijdgenoot van de nog bekendere Rembrandt Van Rijn (1606-1669) en werd al snel zelf schilder, na eerst in de leer geweest te zijn bij enkele andere bekende schilders. Het was de tijd van de Noord-Nederlandse barokke schilderkunst en Jan Steen werd in 1648 opgenomen in een schildersgilde, het St-Lucasgilde. Zijn werk wordt gekenmerkt door humor, gewone mensen en uitbundig kleurgebruik.

Huishouden van Jan Steen
Jan Steen schilderde onder andere portretten (waaronder een aantal zelfportretten die zeer bekend zijn geworden), natuurtaferelen en religieuze scènes. Zijn bekendste werk bestaat voornamelijk uit schilderijen van dagelijkse taferelen uit zijn eigen tijd, de 17e eeuw. Hij schilderde het liefst op humoristische wijze de meest chaotische onderdelen van dit dagelijkse leven. Hier komt de uitdrukking ‘een huishouden van Jan Steen’ vandaan. Er is veel gespeculeerd over de vraag of de chaotische taferelen uit zijn schilderijen nu werkelijk een afspiegeling waren van Jan Steens eigen manier van leven, maar betrouwbare bronnen hierover ontbreken helaas.

‘Leven in de brouwerij’
Jan Steen woonde en werkte niet alleen in Leiden. Zo leefde hij een periode in Haarlem en was hij een tijdje de baas van een bierbrouwerij in Delft. Het bierbrouwen ging hem echter minder goed af dan schilderen, zijn brouwerij ging failliet. Waarschijnlijk danken we aan deze periode van zijn leven, de uitdrukking ‘er is leven in de brouwerij’. Jan Steen was zakelijk sowieso niet zo sterk en heeft zijn hele leven in de schulden gezeten.

Een groot aantal werken van Jan Steen zijn te bewonderen in het Rijksmuseum Amsterdam, Frans Hals Museum- Haarlem, Mauritshuis – Den Haag, en in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019