Batavia stand-in voor Zeven Provinciën

De Tocht naar Chatham was een succesvolle Nederlandse aanval op de Engelse oorlogsvloot en scheepswerven in juni 1667 tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. De Nederlanders, onder het bevel van admiraal Michiel de Ruyter met direct toezicht van een meegereisde Cornelis de Witt, bombardeerden Sheerness, voeren de Theems op tot Gravesend, zeilden hierna de Medway op tot in Chatham, sinds 1560 de belangrijkste Engelse marinebasis, waar ze drie grote en tien kleine schepen tot zinken brachten. De HMS Unity en HMS Royal Charles, de trots en het vlaggenschip van de Engelse vloot, enterden ze en sleepten de schepen naar Nederland. Het was het grootste verlies ooit voor de Engelse marine en leidde tot een snel einde van de oorlog.

De Batavia en Michiel de Ruyter
In de kaskraker Michiel de Ruyter, die momenteel in de bioscopen draait, wordt de tocht naar Chatham in beeld gebracht en is te zien hoor bar en heftig de oorlog op zee kon zijn. Voor de opnames heeft men gebruik gemaakt van de replica van het schip De Batavia. Dit schip werd oorspronkelijk in 1628 in opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie gebouwd. Het was een retourschip, speciaal ontworpen om de lange reis naar en van Indië te ondernemen. Helaas heeft het originele schip maar één tocht kunnen maken. Op de eerste reis richting Indië is het schip met 332 opvarenden voor de kust van West-Australië op de klippen gelopen. De overlevenden zijn daarna in een bloedstollende thriller beland met moord en doodslag, verraad en muiterij.

Michiel de Ruyter
Het schip heeft dus nooit als oorlogsschip gefungeerd. Desondanks heeft de replica van de Batavia een belangrijke rol gespeeld in de film Michiel de Ruyter. Om zo goed mogelijk in beeld te krijgen hoe het er vroeger aan toe ging, is er voor de opnames gebruik gemaakt van de replica. Officieel voer Michiel de Ruyter met zijn vlaggenschip De Zeven Provinciën. Hiervan is een replica in aanbouw, ook te vinden op de Bataviawerf in Lelystad. Wil je zelf eens ervaren hoe het moet zijn geweest in de tijd van de VOC? Breng dan eens een bezoek aan deze werf en laat je door één van de vrijwilligers meeslepen in de vele verhalen die bij deze schepen horen.

 

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019