Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis

Het Antoni van Leeuwenhoek is een ziekenhuis en onderzoeksinstituut in Amsterdam dat is gespecialiseerd in oncologie: diagnose en behandeling en wetenschappelijk onderzoek van kanker. Het Antoni van Leeuwenhoek bevindt zich in Amsterdam-Slotervaart aan de Plesmanlaan naast het MC Slotervaart en de Amsterdamse bloedbank (Sanquin).  Het ziekenhuis is vernoemd naar Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723), die in de medische wereld vooral bekend is als een van de eersten die successen behaalde met de microscoop.

Het initiatief voor de oprichting van het ziekenhuis werd in 1913 genomen door de chirurg en hoogleraar Jacob Rotgans, de uitgever J.H. de Bussy en de in de pathologie gespecialiseerde hoogleraar W.M. de Vries. Direct na de oprichting van het Nederlands Kanker Instituut werd een actie op landelijk niveau gevoerd om geld in te zamelen voor de oprichting van een nieuw oncologisch instituut. Op 26 mei 1914 was er 315.000 gulden ingezameld, dat gedeeltelijk werd geïnvesteerd in de oprichting van een kliniek met de naam “Antoni van Leeuwenhoek-huis” aan de Keizersgracht. Hier konden aanvankelijk maximaal zeventien patiënten worden verzorgd.

In 1929 verhuisde de organisatie naar het voormalige Militaire Hospitaal aan de Sarphatistraat in Amsterdam. Nadat al sinds 1979 onderzoeksafdelingen van het NKI in Slotervaart gevestigd waren, kwam daar ook het ziekenhuis bij.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019