UMC Utrecht zoekt nieuwe bestemming voor postmoderne receptiebalie (Mart van Schijndel, 1989)

Het UMC in Utrecht is op zoek naar een nieuwe bestemming voor een door architect Mart van Schijndel ontworpen receptiebalie uit 1989. De balie die Van Schijndel voor het -destijds- AZU in Utrecht ontwierp was onderdeel van de zogenoemde 1%-regeling. Dit resulteerde in een 28-tal kunstwerken die grotendeels in de architectuur zijn opgenomen, zoals in wanden en vloeren. Uit de monografie ‘Mart van Schijndel – Kleurrijk Architect’ van Marijke Kuper: “Binnen de grote hal van het ziekenhuis fungeert de balie als een gebouwtje in het gebouw met een zadeldak hangend tussen vier kolommen. De doorzichtige overdekking en de concave voorzijde van de balie waarborgen de intimiteit die Van Schijndel noodzakelijk achtte voor contact. Om de handdruk niet te zwaar te maken staat het meubel een beetje scheef en is het lilapaars.”

In de loop der tijd veranderen de functionaliteiten van het gebouw en zijn verbouwingen onontkoombaar. Het entreegebied, waar de balie staat, is na 30 jaar aan een grondige verbouwing toe. De balie past helaas niet binnen het nieuwe concept en is nu overtollig.

Als u zelf interesse heeft in het herbestemmen van één van Nederlands’ zeldzame post-moderne meubelen of wanneer u een geschikte locatie weet, kunt u het de Stichting Mart van Schijndel laten weten. De maten en andere specificaties zijn op aanvraag te krijgen. Voor degene met de meest geschikte plek voor herplaatsing is de balie deze maand bij het UMC af te halen. Stuur een mail aan: info@martvanschijndel.nl.

 

Foto: Stichting Mart van Schijndel

De initiatiefnemers zijn:
Deze website komt mede tot stand in samenwerking met:

© Nederland Monumentenland 2014