Ton de Jong schrijft jubileumboek ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van Landgoed Huize Bergen

Vele onvergetelijke bijeenkomsten en gebeurtenissen hebben sinds 1916 plaatsgevonden in en om het monumentale landhuis van Landgoed Huize Bergen in Vught. Nog steeds wordt dagelijks gebruik gemaakt van de stijlvolle vertrekken. Bij Landgoed Huize Bergen hebben honderdduizenden mensen elkaar ontmoet. Journalist/schrijver Ton de Jong heeft een eeuw Huize Bergen samengebracht in honderd verhalen.

Verhalen over Willem en Charlotte van Beuningen en hun grote betekenis voor de Vughtse gemeenschap, verhalen over de tijd dat Landgoed Huize Bergen hét vormingsinstituut van Noord-Brabant was en over de laatste periode waarin het zich ontwikkelde tot hotel. De villa en het park hebben hun rustieke karakter behouden. Ook daarover is veel terug te vinden in de jubileumuitgave ‘Huize Bergen – honderd verhalen’.

Op 24 mei 2016 was het aan voormalig directrice Loes van Eenennaam en voormalig directeur Klaas van Leengoed de eer om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen dat werd uitgereikt door burgemeester Van de Mortel. Samen zijn Van Eenennaam en Van Leengoed verantwoordelijk voor een halve eeuw directoraat van Landgoed Huize Bergen. “De wereld is anders achter de poort van Landgoed Huize Bergen” aldus de Jong bij de start van het project. Een jaar of tien geleden kwam hij er voor het eerst. Inmiddels vele uren historisch onderzoek, schrijfwerk en fotograferen ligt er een uitgave van 200 pagina’s. Veel beeld wordt afgewisseld met korte pakkende verhalen. Bijzonder is dat het jubileumboek is voorzien van speciale techniek waardoor er digitaal extra beeld, audio en verhalen beschikbaar zijn. Wie de geschiedenis zelf van dichtbij wil herleven kan de interactieve wandelroute ‘Herleef Huize Bergen’ lopen via de app Knooppunt Vught.

De jubileumuitgave wordt te koop worden aangeboden via Landgoed Huize Bergen, opbrengsten van de verkoop komen ten goede aan de Wensboom. De Wensboom is een initiatief van Landgoed Huize Bergen, EIGENTIJDSERF en de Joannes Bosco Stichting om jongeren in een financieel minder gemakkelijke situatie de kans te bieden om een hobby te beoefenen die bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019