Terug naar de fabriek

Oude fabrieken en scheepswerven spreken tot de verbeelding. In monumentale hallen werden ooit legendarische producten gemaakt en stonden machines te stampen. Nu kun je naar een opwindend concert in een oude energiecentrale of een hapje gaan eten in een voormalig ketelhuis. Op 25 september verscheen het boek Terug naar de fabriek. 25 industriële iconen met nieuwe energie. In de fraai uitgevoerde gids beschrijven vijf journalisten – Marcel Bayer, Marijke Bovens, Bas Husslage, Jaco Boer en Bram Vermeer – het nieuwe leven van 25 industriemonumenten in Nederland. Ze vertellen over het bewogen verleden en laten oud-werknemers en jonge creatieven aan het woord over hun bijzondere band met deze locaties. Een verhaal over de opkomst en neergang van de Nederlandse industrie geeft extra achtergronden bij de inspirerende portretten. De unieke foto’s en tientallen tips voor bijzondere restaurants, culturele attracties en fiets- of wandeltochten in de omgeving verleiden om zelf op ontdekkingstocht te gaan.

Bekende complexen en verborgen parels
Het boek beschrijft niet alleen bekende industriecomplexen als de NDSM-werf in Amsterdam en Strijp-S in Eindhoven, maar wijst lezers ook de weg naar verborgen parels als CHV Noordkade in Veghel en de ECI Cultuurfabriek in Roermond. De locaties liggen verspreid over Nederland en vertellen het verhaal over uiteenlopende bedrijfstakken, van de scheepsbouw en de textielindustrie tot de consumentenelektronica en de productie van aardewerk. Een compleet overzicht van alle beschreven locaties staat op terugnaardefabriek.nl.

Samenwerking met monumentenorganisaties
Bij het selecteren en beschrijven van de industriële iconen konden de auteurs gebruik maken van de kennis van verschillende erfgoedorganisaties. Ze werden onder meer geadviseerd door experts van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de non-profitorganisatie voor herbestemming van industrieel erfgoed BOEi.

 

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019