Afstand: 52.9 km | Noord-Brabant | Werkendam
Bekijk alle routes!

Woudrichem, Slot Loevestein en Wijk en Aalburg

Woudrichem werd in 1814 opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hierdoor mocht er in de omgeving van de stad in 1815 niet meer gebouwd worden. De vesting werd in 1955 opgeheven, wat weer bouwmogelijkheden met zich meebracht. Het dorp heeft in 1971 het historische centrum helemaal gerenoveerd. Tegenwoordig is dat een beschermd stadsgezicht is.

Huis Babyloniënbroek is de eerste bezienswaardigheid op deze mooie route. De kelder met tongewelf en lampnissen is het oudste deel van het huis. Dit gewelf werd tijdens de restauratie van 1975 ontdekt, samen met een laatgotische haard. De fundamenten stammen uit de tweede helft van de veertiende eeuw en zijn nog goed te zien. Vervolgens kom je bij het meest bekende kasteel van deze tocht: Slot Loevestein. De hoofdburcht, opgetrokken in rode baksteen, bestaat uit een vrijwel noord-zuid lopend hoofdgebouw met tegen de oostgevel gebouwde vierkante torens, de zuidelijke of keukentoren, en de noordelijke of Riddertoren. Het kasteel maakte was ook een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Molens
Vervolgens fiets je door naar Molen De Hoop. Deze prachtige ronde stenen stellingmolen is gebouwd in 1838 als korenmolen. Een leuk feitje is dat de molen zo dicht op de weg staat, dat vrachtwagens een stukje moeten uitwijken om niet met de schoren in aanraking te komen. De molen draait tegenwoordig op vrijwillige basis en is te bezichtigen op zaterdag. De laatste stop op de route is bij molen De Twee Gebroeders. Deze ronde stenen stellingmolen is gebouwd in 1972 en diende als korenmolen. De molen raakte beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft tot 1945 stilgestaan. Hierna werd de molen gebruikt als opslagplaats. De molen draait tegenwoordig op vrijwillige basis en is alleen te bezichtigen op afspraak.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019