Afstand: 31.2 km | Gelderland | Neerijnen
Bekijk alle routes!

Waardenburg, Hurwenen en Heerewaarden

Gewapend met een verrekijker volg je het water rivier De Waal met deze leuke fietsroute. Ter hoogte van de Pannerden ontstaat deze stuwende watermassa, die verreweg de meest waterrijke riviertak van de Rijn is. De Waal voert ongeveer 65% van het water van de Rijn verder.

Waai heerlijk uit aan de oevers en omdat het een belangrijke verkeersader is voor transport over het water, is het niet moeilijk om verschillende schepen te spotten. Je ziet de boten komen en gaan en de watervogels scheren over het water.

Kasteel Waardenburg
In Waardenburg kom je het gelijknamige kasteel tegen. Soms wordt Kasteel Waardenburg ook Weerdenburg genoemd. Het complex dateert uit 1265, er een houten burcht op deze plek verrees. In 1355 werd er een grote vierkante toren van vier verdiepingen gebouwd en daar omheen kwam een ringmuur te staan met een weergang en arkeltorentjes. Ook de voorburcht van het kasteel stamt uit deze tijd. Er werd een slotgracht aangelegd die de vesting beschermde tegen indringers. In 1957 werd het complex, mede door oorlogsschade die het kasteel in de Tweede Wereldoorlog opliep, onbewoonbaar verklaard. Na een ingrijpende restauratie heeft het kasteel ongeveer de helft van zijn oorspronkelijke omvang. Oude delen zijn nog wel goed bewaard gebleven en als zodanig te herkennen.

Molen in Waardenburg
De molen in Waardenburg wordt ook wel de zeskante molen genoemd. De grondzeiler stamt uit de achttiende eeuw, maar het precieze bouwjaar van deze molen is onbekend. Vermoedelijk heeft er voor deze molen een standerdmolen op dezelfde plek gestaan. Bijzonder aan deze molen is dat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt werd om elektriciteit op te wekken. De molen is twee maal gerestaureerd, in 1965 en in 1975. Na de watersnood in 1995 is de naastliggende Waaldijk verhoogd en is de molen in zijn geheel verhoogd.

 

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019