Afstand: 54 km | Zuid-Holland | Den Haag
Bekijk alle routes!

Van Kijkduin naar Hoek van Holland

Dompel je onder in de gezellige badplaatsen van Zuid-Holland en waai lekker uit.

Op deze fietsroute verken je de stranden vanaf het zuiden van Den Haag tot aan Hoek van Holland, en het kustgebied tussen Hoek van Holland en Maassluis. De fietsroute start in Den Haag. Onderweg kom je langs de volgende plaatsen: het Westland, Rotterdam en Hoek van Holland.

Met name Hoek van Holland is bekend, vanwege de prachtige wateren, natuur- en duingebieden en niet te vergeten de stranden. Het gebied ontstond als een zandplaat in de monding van de Maas, die na de Sint-Elisabethsvloed van 1421 steeds meer verzandde. De ontwikkeling van de stad als badplaats begon na de Eerste Wereldoorlog en inmiddels kun je genieten van veel mooie, gevarieerde natuurgebieden langs de kust. Het Oranjekanaal, De Zeven Meren, het Staelduinse Bos, de Kapittelduinen en de stranden zijn slechts een greep uit de vele recreatieve mogelijkheden die Hoek van Holland biedt.

Tijdens de route kom je langs het Fort aan den Hoek van Holland. Dit is een voormalig pantserfort dat werd gebouwd in 1881 en kent een turbulente geschiedenis. Het fort gelegen aan de Nieuwe Waterweg diende om de vaarweg te beschermen ten een vijandelijke vloot en het strand tegen een invasie. Het verdedigingswerk was uitgerust met zes kanonnen, die stonden opgesteld in één van de drie draaibare pantserkoepels. Hoewel Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal bleef, werd het fort wel gevechtsklaar gemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het ook echt tot gevechten rondom het fort, en na de Nederlandse capitulatie gebruikten de Duitsers de vesting. De koepels, het geschut en al het andere metaal werd in die tijd uit het fort gehaald en werd omgesmolten in de Duitse industrie. Sinds 1987 is het Nederlands Kustverdedigingsmuseum in het fort gevestigd.

Ook fiets je langs de Oude Liermolen, een voormalige poldermolen in De Lier. Deze grondzeiler werd in 1717 gebouwd. Het was derde molen die op deze plek werd neergezet. Samen met een andere molen bemaalde dit Rijksmonument in zijn hoogtijdagen de Oude Lierpolder. Nadat de molen in 1929 onttakeld werd, werd de witte molenromp geschikt gemaakt als behuizing voor een dieselmotor. Als het nodig is, kan het gemaal nog altijd worden ingezet.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019