Utrecht |
Bekijk alle routes!

Sprookjesachtige kastelenroute rondom Amerongen

Tijdens deze fietstocht zie je het beste van de Utrechtse Heuvelrug. Stuifzandgebieden, uitgestrekte heidevelden, dichte bossen en vennen. Je vindt het hier allemaal. Tussen de bomen van het Amerongse en het Zuilensteinse bos leven boommarters, rosse vleermuizen en bijzondere loopkevers en er groeit een grote variatie aan planten in dit gebied.

Residence Rhenen
Ook op cultuurhistorisch gebied is er genoeg te zien op deze route. De eerste bezienswaardigheden die je tegenkomt zijn Poorthuis Ruiterberg en landgoed Maarsbergen. De rest van de route leidt je langs nog veel meer statige bouwwerken zoals buitenplaats Prattenburg met een landhuis uit 1887. Na ongeveer 25 kilometer kom je uit bij het sprookjesachtige Residence Rhenen. Heb je wel zin in een smakelijke maaltijd? Neem dan plaats in het sfeervolle restaurant dat is gevestigd in de voormalige Oranjerie. Het restaurant ligt midden in de weelderige natuur.

Kasteel Amerongen
Wanneer het tijd is om de tocht te vervolgen, zet je koers naar Amerongen. Aan de zuidkant van deze plaats kom je langs kasteel Amerongen, dat al sinds 1286 bestaat. Door de jaren heen is het kasteel meerdere keren verwoest en herbouwd. Ook op het laatste stuk van de route kom je nog verschillende landgoederen tegen.

Landgoed Maarsbergen
Op het landgoed staat een klein kasteel, waarvan het oudste deel vermoedelijk een onderdeel is van een herbouw uit 1430. Vroeg in de zeventiende eeuw was het een rechthoekig zaalgebouw met twee ronde torens, waar een gracht omheen lag. Nadat het kasteel in 1804 een nieuwe eigenaar kreeg, werd het vergroot en verbouwd in neogotische stijl. De hoektorens werden gesloopt en er werd een vleugel aan de achterzijde van het huis aangebouwd. Het pand werd verfraaid met spitsboogvensters, een spitsboogfries, kantelen en arkeltorentjes, een pleisterlaag en een middenrisaliet. Het omringende park werd opnieuw aangelegd. In 1930 is geprobeerd het kasteel zijn oorspronkelijke vorm zo veel mogelijk terug te geven. De twee hoektorens die nu nog te zien zijn, werden in die tijd opnieuw opgebouwd.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019