Zeeland |
Bekijk alle routes!

Schouwen-Duivelandroute door Haamstede, Renesse en Serooskerke

Mooie vergezichten over water worden afgewisseld met het binnenland van Schouwen-Duiveland. Met een beetje geluk ziet u een vleermuis, en waarschijnlijk komt u één of meer shetlander pony’s tegen. Een must-see voor dierenliefhebbers dus, maar ook liefhebbers van waterrecreatie kunnen hun hart ophalen. De vele waterverenigingen, zoals W.V. Scharendijke en W.V. Burghsluis, lokken vele schippers met hun prachtige boten naar de havens waar een gezellige bedrijvigheid de boventoon voert. Daarnaast zullen geïnteresseerden in cultuurhistorie zich verbazen over de cultuurhistorische waarde van Schouwen-Duiveland, dat met diverse molens en een prachtig landgoed beslist een bezoek waard is. Ook handig om te weten: je vindt hier een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Ga je graag goed voorbereid op weg? Neem dan eens een kijkje bij Bike Totaal Verton in Burgh-Haamstede. Je kunt er je fiets eens grondig laten inspecteren, vindt er alle fietskleding en -accessoires die voor de moderne fietser onmisbaar zijn en kunt er terecht voor bruikbare tips van de echte vakman.

Tijdens je tocht komt je slot Haamstede tegen. Het prachtige oude kasteel dat stamt uit dertiende eeuw. In 1525 werd het slot bijna compleet verwoest door een brand, waardoor het kasteel herbouwd moest worden. De huidige vesting werd dus voornamelijk gebouwd in de zestiende eeuw. In 1973 is het kasteel voor het laatst gerestaureerd en in 1981 kwam het in de handen van de Vereniging Natuurmonumenten. Bijzonder is, dat het enige loofbos van Schouwen-Duivenland op het landgoed van Slot Haamstede te vinden is. In Burgh-Haamstede ligt ook De Graanhalm, een korenmolen die zijn oorsprong vindt in 1847. De ronde, stenen stellingmolen heeft een hoge landschappelijke waarde door al het groen in de nabije omgeving en doordat hij prachtig wit geschilderd is.

Tegenwoordig ligt er bij de molen een pannenkoekenhuis en wordt het meel dat door de molen gemalen wordt verwerkt in pannenkoeken. Ook wordt het meel verkocht in het winkeltje bij de molen. In 2003 werd er een zaagraam bij de molen aangebracht waardoor hij een gecombineerde functie kreeg van koren- en zaagmolen. Tegen betaling kan je in de Graanhalm een expositie over de molen bekijken. Je laat de molen achter je fietst naar ’t Huys Grol. Grol, wat groen betekent, is één van de vele typische buitenplaatsen die vroeger veelvuldig gebouwd werden langs de binnenduinrand van Noord- en Zuid-Holland en Zeeland. Meestal werden deze tweede woningen alleen in de winter bewoond door kooplieden, die meestal hun geld verdienden met handel in koloniale waren. De geschiedenis ’t Huys Grol gaat terug tot 1599.’t Huys Grol is een van de weinige buitenplaatsen in deze omgeving die nog particulier bewoond is. Ook wordt het kleine landgoed geëxploiteerd als pension en is het een rijksmonument.

Tenslotte kun je Slot Moermond bezichtigen, dat staat op het gelijknamige, 45 hectare grote landgoed staat. Het kasteel stamt oorspronkelijk uit de dertiende eeuw. In 1953 raakte het slot ernstig beschadigd door weersinvloeden en de watersnoodramp. In 2011 en 2012 zijn de aangetaste muren van onder andere de slotgracht nog hersteld. Tegenwoordig worden het slot en het landgoed beschikbaar gesteld voor besloten gelegenheden zoals feesten, zakelijke bijeenkomsten en bruiloften, maar het terrein met een brede oprijlaan en een mooie gracht, is ook publiekelijk te bezoeken. Het landgoed is een beschermd natuurgebied en je kunt er dus in alle rust genieten.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019