Afstand: 28.7 km | Noord-Holland | Wijdemeren
Bekijk alle routes!

Rondom de Loosdrechtse plassen

De Loosdrechtse Plassen vormen het centrale deel van de Oostelijke Vechtplassen. Dit Natura 2000-gebied is een speciale beschermingszone.

Voor vogels, maar ook voor planten en overige dieren. De plassen zijn ontstaan omdat er in het oorspronkelijke natte veen sloten en plassen werden gegraven om het gebied te ontwateren. Het laagveen dat ontstond, is gebruikt als weideland of voor de turfwinning. Het land tussen de sloten is echter in de loop van de eeuwen afgegraven of weggeslagen door het water, zodat geleidelijk aan de plassen steeds groter werden. Het is nu een geliefd recreatiegebied met een rijke flora en fauna.

Op de route fiets je langs Kasteel Museum Sypesteyn. In 1288 zou hier al een huis gebouwd zijn, maar de oudste funderingen die zijn gevonden dateren uit 1500. De inrichting van het huidige kasteel is nog grotendeels zoals in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Er is een middeleeuwse wapenkamer, een gotische kamer en een 17e-eeuwse zaal. De bezoeker kan collecties Oosters en Hollands porselein bekijken. De lommerrijke tuin bestaat uit een slottuin, een doolhof en een boomgaard, van elkaar gescheiden door hagen, grachten en siersmeedijzeren hekken.

 

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019