Afstand: 42.8 km | Gelderland | Bronckhorst
Bekijk alle routes!

Rondje rondom Vorden

Maak een rondje rondom Vorden en doe het Grote Veld aan, ook wel het Galgengoor genoemd. Statige landgoederen liggen verscholen tussen bossen en velden. Brede zandwegen en heideveldjes die nog resteren van het gigantische heidegebied dat zich hier vroeger uitstrekte zorgen voor een mooie afwisselende natuur tussen de bossen.

Het typisch Achterhoekse coulisselandschap zorgt er zo voor dat er zich steeds weer een ander mooi uitzicht voor je uitstrekt. Vanaf de gratis parkeerkplaats fiets je naar de Hackfortermolen. Deze onderslag watermolen dateert uit 1700 en werd gebruikt als korenmolen. De Baakse Beek zorgde vroeger voor de aandrijving van de watermolen, maar tussen 1952 en 1997 stond de molen stil doordat de beek niet krachtig genoeg stroomde. Sinds Waterschap Rijn en IJssel in 1997 er voor zorgde dat die situatie verbeterde, werd de Hackfortermolen hersteld en kan hij weer graan malen. Daarnaast is hij als waterkrachtcentrale in gebruik.

Kasteel Hackfort
De molen staat op hetzelfde landgoed als het kasteel van Hackfort. Twee stoere torens kenmerken de burcht. De vesting was van oorsprong een woontoren die grotendeels werd verwoest door Spaanse troepen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het kasteel is in 1598 herbouwd en onderging in 1788 een flinke verbouwing. Het kasteel is tegenwoordig in goede staat en ligt in het midden van prachtige bossen en uitgestrekte weilanden.

Huis Suideras
Vervolgens fiets je door naar Huis Suideras. Dit kasteel ligt aan de rand van het dorp Vierakker en wordt voor het eerst vermeld in 1326. Het tegenwoordige huis werd echter pas in 1891 in gebruik genomen en is gebouwd tegenover de plek waar het oude huis stond. Dat oorspronkelijke huis was in zo’n slechte staat dat het moest worden afgebroken en er is dan ook niets meer van over. Het landgoed is toegankelijk voor publiek maar het huis is een privé-woning.

Landgoed Vorden
Voordat je gaat uitrusten op het terras van Bosrestaurant Reehorst, kan je nog even het prachtige landgoed Vorden bezichtigen. Een oud agrarisch landschap doet je voelen alsof je terug bent gegaan in de tijd. Het kasteel van Vorden ligt in een sprookjesachtig parkbos met beekjes. Achter het koetshuis ligt een schitterende moestuin genaamd het Hof van Hackfort. Dit prachtige landgoed is wekelijks op woensdag geopend tussen 10.00 en 16.00 uur.

Kasteel Den Bramel
De laatste mooie bezienswaardigheid waar de route je mee naartoe neemt, is kasteel Den Bramel. Van deze buitenplaats en voormalig kasteel gaat de eerste vermelding terug tot 1396. Het huidige gebouw dateert uit het begin van de achttiende eeuw. Het leistenen dak en het prachtige kleine torentje zijn geplaatst in 1881. Het landgoed is opengesteld voor publiek, maar het kasteel en omringende tuinen zijn privéterrein.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019