Utrecht |
Bekijk alle routes!

Rondje heide – met een kasteel als toegift

Deze fietsroute loopt over de Leusder- en Vuursche Heide tussen Soest, Soesterberg, Bilthoven en Zeist door. Heidevelden, open zandvlakten en loof- en naaldbossen wisselen elkaar af in een licht glooiend landschap dat van oudsher al bewoond werd door de prehistorische mens.

Kampjes, banscheidingen, doodwegen, urnenvelden en grafheuvels zijn in dit gebied veelvuldig aanwezig. Om alle cultuurhistorie goed op te kunnen nemen, heb je eigenlijk aan één dag niet genoeg. Van der Valk Hotel De Biltsche Hoek biedt uitkomst; in dit moderne hotel boek je gemakkelijk een weekendje weg en kan je niet alleen deze fietsroute, maar ook fietsroute 115158 Maarsseveense Plassen rustig fietsen. De route vervolgend, zie je een statig slot liggen wanneer je de stad verlaat.

Slot Zeist werd in de 17e eeuw gebouwd om de rijkdom, het aanzien en macht van de graaf van Nassau-Odijk te benadrukken. Het interieur is klassiek en de barokstijl waarin het gebouw ontworpen is, ademt weelde. Dit interieur introduceerde de barok in Nederland en is vergelijkbaar met interieur dat in paleizen niet zou misstaan. Sinds het slot in handen is van de gemeente Zeist, worden er op deze locatie vele bijzondere evenementen en feesten georganiseerd.

 

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019