Afstand: 37.4 km | Limburg | Beesel
Bekijk alle routes!

Rondje Belfeld

Reuver grenst aan de Maas, één van de grootste rivieren die door ons land stroomt. Vroeger was het al een belangrijke scheepsroute, hoewel het soms moeilijk was om de Maas de bevaren. Dat probleem verergerde doordat in 1843 onze zuiderburen het kanaal Bocholt-Herentals aanlegden en water uit de Maas aftapten om onvruchtbare Kempische gronden te bevloeien.

Ondanks dat er een verdrag in 1863 werd gesloten om dit probleem voor Nederland op te lossen, werd er vanaf 1915 hard gewerkt om de watertoevoer van de Maas te vergroten door stuwen te bouwen, kanalen aan te leggen en Maasbochten af te snijden. Doordat de hoogte van het water sterk afhankelijk is van regenval, is het water in de winter metershoog, terwijl de rivier in de zomer zelfs bijna droog staat.

Kesselse Bergen
Je volgt de rivier en zoekt weg door de bossen van de Kesselse Bergen. Duizenden jaren geleden bestond het terrein uit heidevelden en stuifduinen, maar aan het begin van de twintigste eeuw werden er bossen aangeplant. Tussen de zee van bomen zaten in de Tweede Wereldoorlog hier bospartizanen met Duitse krijgsgevangen, die na tien weken werden overgedragen aan de Geallieerden.

Op de route vind je kasteel De Borcht. Dit kasteel wordt ook wel Kasteel d’Erp genoemd. Het bakstenen gebouw is omgeven door een gracht en heeft een hoofdvleugel met aan weerskanten twee lagere zijvleugels. Op de torenspits en de schilddaken van die hoofdvleugel zijn vijf makelaars met windvaantjes en een wapenschild geplaatst. Het kasteel is niet toegankelijk voor het publiek, behalve tijdens exposities die er af en toe georganiseerd worden. De watermolen bij het kasteel, is de oude kasteelmolen. Hiermee werd vroeger graan gemalen.

 

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019