Noord-Holland |
Bekijk alle routes!

De rijke natuur rondom Haarlem

Ontdek de verrassend afwisselende natuur ten noorden van Haarlem. Je fietst hier door bossen, duinen en poldervlaktes, maar ook vele kilometers langs oevers met prachtige vergezichten.

Spaarnwoude
Al vrij snel na het opstappen rij je Spaarnwoude in, een uitgebreid natuur- en recreatiegebied. Je fietst hier door bossen, veenweidegebieden en polderlandschappen. Aan de vele oevers groeien weelderige rietstroken. In dit gebied nog de verkavelingspatronen uit de tiende en elfde eeuw te zien die werden aangebracht bij de ontginning van de veenmoerassen. Ook rij je lange tijd langs de oevers van het meer Mooie Nel. Bij het buurtschap Penningsveer ligt een jachthaven voor plezierboten die op dit meer varen.

Landgoed Velserbeek
Net voorbij Velsen-Zuid rij je door het park dat Huis Velserbeek omringt, een van oorsprong zestiende-eeuwse hofstede. Het statige park is eind jaren dertig van de vorige eeuw opnieuw ingericht door de bekende tuinarchitect Leonard Springer. Een heerlijk plekje om je even terug in de tijd te wanen. Ten zuiden van het dorpje Driehuis geniet je enkele kilometers van de bossen aan de rand van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Bij De Zoete Inval is het na zo’n lange dag heerlijk overnachten, ook als je langer van deze regio wilt genieten.

Historische plekken
De route neemt je mee langs twee uitgesproken historische plaatsen. De eerste is Landgoed Duin- en Kruidberg dat in Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt. Je kunt onder meer het statige landhuis bewonderen dat hier halverwege de zeventiende eeuw verrees. In 1670 werd het nog gekocht door Willem III, stadhouder en latere koning van Engeland. Hij gebruikte het landhuis voornamelijk als jachtverblijf, maar ook om geheime besprekingen te voeren. De tweede historische plaats is Fort Bezuiden Spaarndam, een fort uit de Stelling van Amsterdam. Dit fort werd aangelegd in de periode tussen 1882 en 1903. In dit gerestaureerde fort heb je vanaf de koepelgebouwen een mooie uitzicht over het schootsveld.

 

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019