Afstand: 47.7 km | Zeeland | Vrouwenpolder
Bekijk alle routes!

Proef het kleinschalige toeristische karakter van Zeeland

De fietstocht start in het dorpje Vrouwenpolder, gelegen nabij de Veerse Gatdam die het eiland met Noord-Beveland verbindt. De fietstocht voert je naar het plaatsje Oostkapelle, dat tot in de twintigste eeuw een klein boerendorp bleef.
Oostkapelle is één van de grotere dorpen in de provincie, met oude boerderijen in een kleine dorpskern en luxe, exclusieve huizen in een park buiten de eigenlijk kom. Deze worden voornamelijk bewoond door mensen van buiten het dorp. In Oostkapelle moet vroeger een kapel hebben gestaan, die het zusje is van een andere kapel in Westkapelle.

Als je Oostkapelle uit fietst, kom je langs Kasteel Westhove. Met prachtige torens is de robuuste burcht en het groene, zorgvuldig aangelegde landgoed er om heen, een lust voor het oog. Het slot werd in 1277 al genoemd als eigendom van de abdij van Middelburg, maar bestond waarschijnlijk al veel langer. Het kasteel heeft veel eigenaars gekend, want telkens wanneer er een nieuwe abt kwam, werd Westhove eigendom van de nieuwe broeder.

Inspiratie van het “Zeeuwse Licht 
Vervolgens fiets je door richting Domburg, waar je het kleinschalige toeristische karakter van Zeeland proeft. Domburg is de op twee na oudste badplaats van Nederland. In de Romeinse tijd werd hier de Nehalenniatempel gebouwd, die na de 7e eeuw werd bedolven onder duinzand om in de 17e eeuw weer aan de oppervlakte te komen. Ook staat Domburg bekend als een plek waar in het begin van de 20e eeuw veel kunstenaars naar toe trokken om daar de inspiratie van het “Zeeuwse Licht” op te zoeken. Jan Toorop was een van de bekendste schilders die, samen met een aantal bevriende kunstenaars, Domburg regelmatig bezocht. Een andere bekende schilder die in Domburg werkte, was Piet Mondriaan, die hier vooral veel schetsen maakte van de zee en het kerkje, waaruit later zijn eerste abstracte werken ontstonden (“Pier en Oceaan”).

Rode vuurtoren
De fietstocht brengt je verder langs de Lage Vuurtoren van Westkapelle. Deze rode vuurtoren werd in 1875 gebouwd en heeft een hoogte van 11,5 meter. Omdat Westkapelle twee vuurtorens heeft en de andere een hoger lichtsignaal seint, wordt dit de “Westkapelle Laag” genoemd. De vier verdiepingen tellende vuurtoren doet eenvoudig aan, maar is een mooi object. Westkapelle werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door een bombardement en vrijwel volledig van de kaart geveegd. Anno 2013 ligt er in Westkapelle nog altijd een kreek, die ontstond als gevolg van het bombardement. Een duidelijk herinnering aan de oorlog en de bevrijding is de Sherman-tank die nog altijd op de dijk uitkijkt over het water. Het landingsmonument Westkapelle, dat op de dijk langs het plaatsje staat, herinnert aan het feit dat de dijk doorbroken werd door geallieerde bommen en dat Walcheren overspoeld werd.

Via het landingsmonument Westkapelle fiets je naar molen De Koe in Veere. De ronde stenen stellingmolen is nog relatief jong; hij werd pas in 1909 gebouwd. Dat gebeurde op de plaats waar eerder een grondzeiler uit 1736 stond, maar die is afgebrand. Volgens de Zeeuwse traditie is de bakstenen molen wit van kleur. De Koe wordt gebruikt om koren te malen en is nog altijd maalvaardig. Ook is het een recreatiewoning. De fietstocht eindigt in Vrouwenpolder.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019