Afstand: 30 km | Utrecht | Wijdemeren
Bekijk alle routes!

Parels van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Vroeger werd de Nieuwe Hollandse Waterlinie; het gebied van Muiden tot de Biesbosch; onder water gezet om vijanden tegen te houden.  Dit is in totaal drie keer gebeurd. De eerste keer was in 1870 toen de Frans-Duitse oorlog dreigde uit te draaien op een Europese oorlog. De tweede en laatste keer was respectievelijk tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

De meeste forten in het gebied zijn tact gebleven, maar hebben hun militaire functie verloren. Tegenwoordig is de Nieuwe Hollandse Waterlinie een prachtig groen gebied waar je deze bijzondere geschiedenis volop kunt beleven, ook op de fiets!

De fietsroute die begint in Wijdemeren leidt je onder andere rond een aantal van deze verdedigingswerken in de noordpunt van de linie en brengt je langs de pittoreske vestingstadjes Muiden en Weesp. Ook fiets je langs de Spiegelplas, onderdeel van het natuur- en recreatiegebied Spiegel-Blijkpolder en de Ankeveense  Plassen. Deze plassen zijn ontstaan door het afgraven van veen.

Kasteel  Muiderslot
Onderweg kom je langs kasteel het Muiderslot. Het Muiderslot is een echte middeleeuwse vierkante waterburcht met op iedere hoek een ronde toren. Het kasteel werd omstreeks 1285 gebouwd door Graaf Floris V, nadat hij het gebied rond Muiden onder zijn hoede kreeg.  P.C. Hooft, bekend van zijn vele gedichten, sonnetten, brieven en toneelspelen is de beroemdste bewoner van het Muiderslot. Hij werd in 1609 benoemd tot drost van Muiden en baljuw van het Gooiland en bewoonde 38 jaar het Muiderslot.

Vervolgens fiets je langs het Muizenfort dat tussen 1874 en 1877 werd gebouwd en de doorgangen via de Zeedijk en de Naardertrekvaart moest beveiligen. Landinwaarts liggen ook nog twee forten. Het eerste Fort ligt aan de Ossenmarkt in Weesp, een vestingstadje met 200 rijksmonumenten en een beschermd stadsgezicht. Het tweede fort is Fort Uitermeer aan de Vecht. Hier kun je genieten van mooie vergezichten over het Naardermeer en vele buitenplaatsen in de omgeving. De route eindigt bij de Molen in Ankeveen, die gebouwd is in 1642 en er voor zorgde dat het water in het Naardermeer op peil bleef.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019