Afstand: 30 km | Overijssel | Losser
Bekijk alle routes!

Ontdek het Lutterzand en Landgoed Singraven

Zandverstuivingen, heidevelden en bossen met berken en eiken die worden doorsneden door de Dinkel. Dit oeroude riviertje zoekt meanderend zijn weg door het Lutterzand en verplaatst zich jaarlijks wel een halve meter, stuwend door het zand. De steile oevers langs het stroompje dienen als nestplaats voor de oeverzwaluw, maar ook de ijsvogel en de grote gele kwikstaart fluiten het hoogste lied in het Lutterzand. De oplettende fietser ziet het in Nederland zeldzame jeneverbesstruweel. Vanwege de bijzondere samenstelling van het Lutterzand is het gebied in 2007 benoemd als aardkundig monument.

Vanaf Denekamp, een pittoresk dorpje waar eeuwenoude tradities zoals klootschieten en midwinterhoornblazen nog populair zijn, fiets je naar het prachtige landgoed Singraven, dat gedomineerd wordt door een havezate en oude watermolen. Op het landgoed staan ook een koetshuis uit 1868 en een aantal pachtboerderijen. De watermolen van Singraven bestaat uit drie waterraderen met meerdere molens: een oliemolen waar tegenwoordig een restaurant in gevestigd is, een korenmolen en een houtzaagmolen. De molens worden aangedreven door het water dat door de Dinkel stroomt en de eerste molen, de oliemolen, werd in 1448 gebouwd. In 1597 werd de molen geheel verwoest en raakte de korenmolen zwaar beschadigd door oorlogsgeweld. Halverwege de zeventiende eeuw werden er verschillende functies aan de molen toegevoegd en werd er een jeneverstokerij in gebouwd. Later, rond 1830, werd hier de houtzagerij aan toegevoegd. In 1900 werd de oliemolen ontmanteld, terwijl de overige twee molens beroepsmatig in bedrijf bleven tot halverwege de jaren zestig van de twintigste eeuw.

Naast de watermolen is een restaurant gevestigd waar je kunt genieten van een verfrissing en de prachtige omgeving. Tegenover restaurant de watermolen ligt de landgoedwinkel waar heerlijke en pure streekproducten verkocht worden en landgoed gerelateerde cadeauartikelen. In de winkel worden ook toegangskaarten verkocht voor rondleiding door het huis Singraven en voor het park en het arboretum.

Bij Hotel ’t Kruisselt begin en eindig je de fietstocht. Voor een fietsvakantie boek je er een verblijf, zodat je ook route 151257 kunt gaan fietsen. Het hotel is van alle gemakken voorzien en verhuurt zelfs fietsen met acht versnellingen. Wanneer je terug komt van de fietsroutes ontspan in je in de sauna of dobber je in het zwembad om je spieren de rust te gunnen die ze verdienen. Een ideale combinatie van ontspanning en inspanning, met een zeer gastvrij onthaal!

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019