Noord-Holland |
Bekijk alle routes!

Oeverlandroute met uitlichting ‘Nieuw-Hollandse-Waterlinie

Deze versie van de Oeverlandroute is 401 kilometer lang en doorkruist zo’n beetje heel Nederland. De route start in de Schoorlse Duinen, met een prachtig uitzicht over de Noordzee. Je volgt het water landinwaarts en slinger langs belangrijke historische vaarwegen uit de Nederlandse geschiedenis. De route neemt je mee langs een deel van Nieuwe Hollandse Waterlinie; een oude verdedigingslijn die vroeger onder water werd gezet om Nederland te beschermen tegen vijandelijke troepen. De tocht leidt langs bijna vijftig oude molens, historische forten, statige landhuizen en dwars door de mooiste natuurgebieden die Nederland rijk is. De verdedigingslinie De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt van Muiden tot de Biesbosch en is 85 kilometer lang. Langs de linie strekken verdedigende werken zich uit.

Niet alleen forten hielpen bij het bewaken van de grenslijn, maar ook het water werd ingezet als effectief middel om vijanden een hak te zetten. Sinds 2005 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie aangewezen als Nationaal Landschap, vier jaar later kreeg de volledige linie de status van Rijksmonument. Sinds 2010 is de verdedigingslijn kandidaat voor de Wereld Erfgoedlijst van Unesco. En terecht, want de Nieuwe Hollandse Waterlinie is een prachtig natuurgebied met forten, schuilplaatsen voor vogels en beschermde diersoorten en waterstaatkundige hoogstandjes die zichtbaar én verborgen zijn in het landschap.

Er zijn natuurlijk veel plaatsen waar je kunt pauzeren, maar we willen je graag attenderen op het feit dat Lokaal Zuid en Restaurant Truffel aan de route liggen. Bij Lokaal Zuid, een gezellig café en restaurant in het dorpje Vreeland dat op de waterrijke route ligt, ben je van harte welkom. Bestel iets lekkers van de kaart en laat de gerechten je goed smaken, want een deel van de ingrediënten is afkomstig uit eigen groentetuin, terwijl andere biologische producten lokaal worden ingekocht. Met de fietsvoordeelpas ontvang je korting een leuke korting op koffie en gebak met slagroom. Restaurant Truffel is gevestigd in Mierlo en heeft een heerlijke mediterraanse keuken. Hier kan je uitstekend eten na een lange fietstocht door Nederland. Het terras is verwarmd, dus je kunt tot in de late uurtjes gezellig buiten tafelen en borrelen.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019