Afstand: 57 km | Zuid-Holland | Sassenheim
Bekijk alle routes!

Molentocht Hollands Midden

De Zwanburgerpolder is een poldereiland net boven Leiden. De polder is opgericht in 1632 en was verantwoordelijk voor de waterhuishouding in de polders totdat het in 1979 opging in de Veen- en Geestlanden. De polder is lang bemalen door een molen maar tegenwoordig wil men hier het liefst zo weinig mogelijk aan het peil veranderen.

Deze fietsroute brengt je langs de diverse steden in de polder, maar ook langs de vele molens die de omgeving rijk is.

De fietsroute start in Sassenheim. Je komt als eerste langs het Huys te Warmond; een kasteelachtig gebouw uit circa 1300 aan de rand van Warmond. Dit pand wordt met zijn imposante gebouw dat het middelpunt van een 20 hectare groot park vormt, ook wel door de bewoners de Parel van de Randstad genoemd. Het huis is gebouwd op de resten van een middeleeuws kasteel en wordt aan drie kanten door water omringd. De bouw doet sterk denken aan die van achttiende-eeuwse buitenplaatsen. Het huis wordt particulier bewoond door mensen die kunnen genieten van een oorspronkelijk interieur van Louis XVI. Eén van de torens wordt gesierd door Barbara. Dit luidklokje is met een gietjaar van 1392 één van de oudste van Nederland.

Vervolgens fiets je langs een aantal molens. De eerste molen die je tegenkomst is de Broekdijkmolen in Leiden. Deze molen (een grondzeiler) werd gebouwd in 1840 en gebuikt als poldermolen. Tijdens de beruchte storm van 12/13 november 1972 sloeg de molen op hol en brandde volledig af, vermoedelijk als gevolg van heetgelopen lagers en vang. Alleen de veldmuren bleven staan; de rest was verwoest. In 1976 werd de molen volledig herbouwd. Net buiten Rijpwetering fiets je langs de molens De Lijkermolen No.2 en de Lijkermolen no.1. Deze molens zijn de enige twee twaalfkantige molens die Nederland rijk is. Beide molens dateren uit 1780 en bemaalden de Veender- en Lijkerpolder.

De Dekkermolen is een kleine houtzaagmolen, een zogenaamde wipstellingmolen uit 1911. Bijzonder is, dat dit één van de weinige overgebleven houtzaagmolens van Nederland is.De laatste molen die je tijdens deze fietstocht tegenkomt is de Vlietmolen. Deze wipmolen dateert uit 1913. De molen werd gebouwd om de Vlietpolder mee te bemalen, nadat een andere molen met die functie afbrandde. Onderin de molen bevindt zich een woning, die particulier bewoond wordt.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019