Limburg |
Bekijk alle routes!

Langs de Maas naar Arcen en de natuur van Broekhuizen

Langs de Maas strekt het fraaie Broekhuizerbroek zich uit. De oude Maasmeanders zorgen hier voor een uniek stukje natuur in Nederland. Vochtige graslanden, moerassen en broekbossen, maar ook uitgeveende plassen strekken zich hier voor je uit, variërend in hoogte en begroeiing. Kwelwatertjes ontstaan in de lager liggende gedeelten. In het midden van de meander is een hoge stuifzandopduiking die De Hondsberg wordt genoemd. Je tocht gaat ook door een gebied dat de Wellsche Heide wordt genoemd. Omdat de naam suggereert dat hier heide de boventoon voert, is het een leuke verrassing om te zien dat dit een afwisselend bos is. Eiken en berken strekken zich uit naar de hemel terwijl de lijsterbes en besdragende struiken lager bij de grond de bossen sieren. Er zijn nog wel enkele heideveldjes tussen de bomen te vinden. Hier vind je de zeldzame zandhagedis, zonnebadend op het zand en de heivlinder, die van struik naar struik fladdert.

De toeristische trekpleisters van Arcen zijn ongetwijfeld het schitterende kasteel en de kasteeltuinen Arcen. Dit landgoed is ongeveer 32 hectare groot en biedt uren aan wandelplezier voor de natuurliefhebber. Geniet van verrassende kleuren en heerlijke geuren in de kunstig aangelegde tuinen. Er is een adembenemend Rosarium met 12.000 rozen. Ook zijn er talloze beekjes en vijvers te vinden. In de golftuin kun je ontspannen een potje midgetgolfen tussen de romantisch klaterende watervallen! De volgende stop is een prachtige onder- en bovenslag watermolen uit 677. De Wijmarse Molen maalde graan en werd voor het eerst aanzienlijk verbouwd in 1881. De bestaande waterraderen en de inrichting van de oliemolen werden verwijderd, maar de molen verviel vanaf 1944 door achterstallig onderhoud. In 1980 begon een enthousiaste ondernemer met enige liefde voor molens het molengebouw en omgeving te ontdoen van de wildgroei. De molen werd in 1990 gerestaureerd en er is sindsdien weer een graanbranderij in gevestigd, die de naam De IJsvogel draagt.

Je hebt gratis je auto geparkeerd aan het begin van de route bij Auberge De Grote Waaij. Bij vertrek kun je hier genieten van een lekker kopje koffie met wat lekkers, als je terugkomt zal een pilsje of een speciaal biertje je misschien beter smaken. Je kunt gezellig zitten op het terras midden in de bossen en als je nog niet weg wilt, kun je een kamer boeken. Aan een overnachting kun je nóg een fietsroute koppelen, want fietstocht 151250 begint en eindigt ook bij De Grote Waaij. Leuk om er dus een fietsweekend van te maken!

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019