Groningen |
Bekijk alle routes!

Historisch rondje: de Piloersemaborg en kerkje Harkema

Ontdek het Groningse boerenleven in de polders rondom Ezinge, Garnwerd en Aduard en laat je verrassen door de prachtige boerderijen die het landschap domineren. Een borg en een bijzonder kerkje staan ook op het programma tijdens deze tocht, dus er valt genoeg te zien.

Historische plekjes
Het startpunt van deze route ligt bij Van der Valk Hotel Groningen – Hoogkerk. Overnacht hier en begin de dag met een lekker ontbijtje voordat je op je fiets stapt. Vanuit hier fiets je al snel naar het kerkje Harkema. Stap hier zeker even af om de kerk en de bijbehorende gracht, de siertuin en het theehuis te bewonderen. Las hier meteen even een pauze in op het mooie terras en geniet van een hapje en een drankje. Je blijft daarna bijzondere plekken tegenkomen op deze route. Verderop zie je bijvoorbeeld Wierde Fransum met slechts een Romaanse kerk, één boerderij en één huis.

Piloersemaborg
Vervolgens kom je langs de Hamsterborg Piloersema. De borg ligt in het dorpje Den Ham en het is de allerlaatste boerderijborg in Nederland. De eerste vermelding stamt uit 1521. Vervolgens fiets je verder door wierdedorpjes zoals Ezinge naar Groningen. Je eindigt uiteindelijk bij het hotel waar je je tocht ook begonnen bent.

De Allersmaborg
In het gehucht Allersma vind je de Allersmaborg, vlakbij het Reitdiep. Het oudste gedeelte van deze borg is het stenen huis dat stamt uit de vijftiende eeuw. Rondom het bouwwerk vind je een ruime gracht met een ophaalbrug en een Engelse tuin. Op de rest van het landgoed vind je onder andere een boomgaard met oude Groningse fruitrassen.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019