Afstand: 39.4 km | Utrecht | Utrechtse Heuvelrug
Bekijk alle routes!

Het eiland van Maurik

Het beste van twee werelden wordt gecombineerd in deze fietsroute: het bosrijke zuidelijke gebied van de Utrechtse Heuvelrug en de waterrijke omgeving van ‘eiland van Maurik’, een schitterend recreatiegebied waar watersporters graag hun hart komen ophalen.

Tussen de bomen van het Amerongse en het Zuilensteinse bos vind je de de boommarter, de rosse vleermuis maar ook vele bijzondere loopkevers. Diverse plantensoorten geven dit deel van de zandrug een gevarieerd uiterlijk, terwijl je rondom Maurik om en om de oevers van de Neder-Rijn een heel ander soort recreatie aantreft. Zeilen, kanoën, surfen, waterfietsen rondom het ‘eiland van Maurik’ is heerlijk, maar langs de dijken tref je ook gezellige boerderijen aan en snuif je de geur van de fruitboomgaarden gemakkelijk op.

Kasteel Sandenburg is één van de bezienswaardigheden op de route. De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot voor 1391, maar het is onbekend wanneer het precies gebouwd is. Tussen 1861 en 1865 werd het kasteel onder de toenmalige eigenaar flink aangepast en uitgebreid. Achter het kasteel ligt een oranjerie. Tot voor kort werden hier trouwerijen en feesten georganiseerd, maar huisvesten de (voormalige) stal, het koetshuis en de bovenverdieping van het kasteel een aantal bedrijven.

 

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019