Noord-Holland |
Bekijk alle routes!

Forten en water rond Uithoorn

De gemeente Uithoorn maakt deel uit van de plusregio Stadsregio Amsterdam. De Thamerkerk uit 1835 is een beeldbepalend bouwwerk in het dorp. Deze is al van heinde en verre te zien en de toren werd vroeger dan ook gebruikt als herkenningspunt voor reizigers. Het dorp is ontstaan rond het rechthuis waar de Proost rechtszittingen hield. In het gebied was veel turf te vinden, wat leidde tot turfwinning op grote schaal vanaf 1600. Hierdoor kwamen er grote veenplassen in de omgeving die vandaag de dag nog steeds een fijn recreatiegebied vormen.

Bij Uithoorn vind je Natuurgebied Bovenlanden. Dit prachtige gebied van zo’n 470 ha heeft een natuurlijk gevarieerd landschap met natte schraalgraslanden, bloemrijke graslanden, rietvelden en weidevogelgraslanden. Ook de watersnip, blauwe knoop en Spaanse ruiter doen het erg goed in het gebied. Bovenlanden biedt urenlang fiets en wandelplezier voor echte natuurliefhebbers. De route begint en eindigt bij Hotel De Watergeus. Het hotel is gevestigd tussen weilanden en slootjes in het Groene Hart. De negen luxe kamers hebben een fantastisch uitzicht op de plassen of op de tuin. Boek een comfortabele kamer zodat je na je fietstocht lekker kunt bijkomen en gebruik kunt maken van ons fietsarrangement, waarbij je ook route 134417 kunt gaan verkennen.

In het hotel kan je lekker een hapje eten wanneer je terugkomt van je fietstocht en natuurlijk zal het je aan een goed ontbijt niet ontbreken, zodat je vol energie op pad kunt gaan. De eerste bezienswaardigheid is het Fort aan de Drecht. Dit fort hoort bij de Stelling van Amsterdam en bevindt zich aan de Uithoornsche Polder. Het fort diende voor het afsluiten en verdedigen van de accessen, die werden gevormd door de Drecht. Ook beschermde het fort een inundatiesluis die iets zuidelijker lag. Een kleine 5 km verderop kom je bij het Fort bij de Kwakel. Dit verdedigingswerk hoort eveneens bij de Stelling van Amsterdam. Het fort ligt bij het gelijknamige dorp De Kwakel en werd gebouwd in 1890. Het doel van het fort was het oostelijke deel van de ringdijk te verdedigen. Vervolgens kom je langs het laatste fort aan deze route, het Fort bij Kudelstaart. Ook dit fort hoort bij de Stelling van Amsterdam en is gelegen bij het dorpje Kudelstaart. De eerste werkzaamheden aan het fort begonnen in 1890, de laatste vonden plaats in 1906. Sinds 1972 wordt het fort gebruikt als jachthaven voor vakantievierende militairen.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019