Afstand: 59.1 km | Noord-Holland | Graft-de Rijp
Bekijk alle routes!

Fietsroute Leeghwater

Het Land van Leeghwater is vernoemd naar molenmaker en waterbouwkundige Jan Adriaanszoon, bijgenaamd ‘Leeghwater’. Het gebied staat bekend om zijn schilderachtige Noord-Hollandse dorpjes:  De Beemster (op de werelderfgoedlijst van UNESCO), Graft-De Rijp en De Schermer.

De fietstocht, die begint in De Rijp, leidt je onder andere rond het voormalige Schermereiland heen. In de twaalfde en dertiende eeuw werd dit eiland bedijkt, waardoor ontelbare sloten, historische dorpen en bijzondere natuur ontstonden.  In Schermerhorn is een bezoek aan de Museummolen een aanrader. Dit is één van de elf overgebleven molens van het voormalig molencomplex van de Schermerpolder dat in de zeventiende eeuw ontworpen is om het nieuwe land droog te houden.

De Stelling van Amsterdam
Uniek zijn ook de forten, die behoren tot de Stelling van Amsterdam: het Fort aan de Nekkerweg, het Fort aan de Jisperweg en het Fort bij Spijkerboor.  Fietsend kom je eerst langs Het Fort aan de Nekkerweg, ook wel ‘Fort Beemster’ genoemd. Dit fort heeft unieke waterreservoirs en een waterontijzeringsinrichting en wordt nog steeds gebruikt voor wateropvang. Het Fort aan de Nekkerweg is in 1912 (op de gevel staat 1913) in gebruik genomen. Het fort is in de periode tussen 1918 en 1921, maar ook aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en in 1946 gebruikt als gevangenis. Van 1951 tot 1982 deed het dienst als magazijn voor springstoffen en in 2011 is het fort uiteindelijk omgebouwd tot luxe wellnessresort.

Het laatste fort tijdens de tocht is het Fort bij Spijkerboor dat ook andere bestemmingen heeft gekend. Zo deed de vesting dienst als gevangenis voor dienstweigeraars en een aantal prominente NSB’ers, maar heeft hier ook een aantal politieke delinquenten vastgezeten. Het fort staat in een natuurgebied en wordt omringd door een populierenbos en een loofbos, waar diverse vogelsoorten broeden.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019