Afstand: 60.34 km | Zeeland | Borssele
Bekijk alle routes!

Fietsen door Zuid-Beveland

Fietsen door een lieflijk sfeervol landschap vol kronkelende kreken en glooiende oevers. Het gebied staat bekend om zijnkleinschalige landschap waarbij kleine landbouwpercelen omringd worden door dijken en meidoornhagen. Een geliefd gebied voor wandelaars en fietstoeristen.  

In het moerasachtige, landelijke gebied fiets je langs karakteristieke boerderijen en door akkers en boomgaarden. De periodes van strijd tegen het water – het winnen van land versus de overstromingen, heeft de aanleg van veel dijken rond de polders tot gevolg gehad. Het gebied is nooit dichtbevolkt geweest, waardoor Zuid-Beveland een ongekende rust met zich meebrengt.

De fietsroute start in Borssele. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht en is daarmee een van de 17 beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland. In het dorp bevindt zich de terp Berg van Troje, een overblijfsel van het kasteel uit de 13e eeuw van de heren van Borssele. Een andere bezienswaardigheid is de korelmolen De Hoop & Verwahcting die gebouwd is omstreeks 1714. Vervolgens kom je langs de Koutermolen. Deze voormalige korenmolen in Hoedekenskerke werd in 1874 gebouwd. Kenners zullen zien dat dit een grondzeiler is; de wieken van de molen raken bijna de grond. De molen maalde tot aan 1964 professioneel graan, maar toen hij daarna in verval raakte is de molen deels onttakeld en omgebouwd tot recreatiewoning.

Onderweg kom je langs Fort Ellewoutsedijk. Dit zeshoekig fort is een verdedigingswerk uit 1839 en is nog helemaal intact. Het fort werd gebouwd nadat Nederland zich afscheidde van België en moest voorkomen dat schepen naar Antwerpen konden varen. Daarnaast beschermde het de marinebasis en handelsstad Vlissingen.

In het dorpje Heinkenszand kun je de stellingmolen De Vijf Gebroeders bezichtigen. Deze ronde uit baksteen opgetrokken molen werd gebouwd toen elders in het dorp een andere molen afbrandde door blikseminslag. Ook kom je in Heinkenszand langs de overblijfselen van molen De Hoop .Deze oude stellingmolen was in bedrijf tot 1947. Sinds 2001 wordt de molenromp bewoond.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019