Afstand: 29.88 km | Zuid-Holland | Stichtse Vecht Utrecht
Bekijk alle routes!

Fietsen door Weesp, Vreeland en Baambrugge

Op het grensgebied van Nationaal Landschap Stelling van Amsterdam en Nationaal Landschap Nieuwe Hollandse Waterlinie, leidt deze route je door een oud, maar typisch Nederlands landschap. De fanatieke fietser en geschiedenisliefhebber zal smullen van deze route, die slingert door het waterrijke gebied en langs historische molens.

De route start bij de Stichtse Vecht in Weesp. Tijdens de route kom je een aantal molens tegen. De eerste molen die je tegenkomt is de Garstenmolen, die gebouwd werd in 1876. Vanaf 1960 kreeg deze poldermolen een nieuwe functie en werd hij als weekendhuis verhuurd. Het binnenwerk is toen verwijderd en de vijzelas is afgezaagd. De wieken van de molen bleven zo nu en dan wel draaien. Hier kwam vanaf 1990 een eind aan, omdat het wiekenkruis in zeer slechte staat was. Begin 2006 is de molen gerestaureerd en vanaf 2007 is de molen weer maalvaardig. Vervolgens kom je langs de Hoekermolen (ook gebruikt als poldermolen) en de molen De Ruiter, die dateert uit 1910.

Je fietst door het pittoreske dorpje Vreeland, dat aan de slingerende Vecht ligt. In het dorpje Loenersloot kun je het Kasteel Loenersloot bezichtigen dat is gebouwd in 1258. Het werd toen nog niet gebruikt als vesting en bestond alleen uit een verdedigingstoren. In de 19e eeuw werd de 13e-eeuwse woontoren geheel ommetseld en van kantelen voorzien.

Stelling van Amsterdam
Vervolgens fiets je langs Fort Nigtevegt. Dit is een fort van de Stelling van Amsterdam; een verdedigingslinie gelegen op 15 tot 20 kilometer van het centrum van Amsterdam. Primair was de Stelling van Amsterdam een waterlinie. In geval van vijandelijkheden zouden grote delen van het gebied rond Amsterdam onder water worden gezet. De vijand zou dan niet kunnen oprukken. In 1914 was de Stelling van Amsterdam samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie aanleiding voor de Duitsers om Nederland niet in te vallen. De volledige waterlinie, waaraan in totaal 45 forten gebouwd zijn, werd aangelegd van 1880 tot 1920 en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hoewel Fort Nigtevegt als verdedigingswerk fungeerde, is er nooit gevochten. Het grootste deel van de vesting is dan ook niet veranderd of verbouwd. Het fort bestaat uit een binnen- en een buitenfort. Het binnenfort heeft een bomvrije kazerne die gebouwd is in 1903; bij het buitenfort horen een woning en een opbergloods. De Broekzijdse molen in Abcoude is de laatste bezienswaardigheid die je tijdens je fietstocht tegenkomt. Deze poldermolen uit 1641 werd tot 1980 gebruikt om de polder Broekzijds te bemalen.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019