Noord-Holland |
Bekijk alle routes!

Fietsen door monumentale Hollandse polderdorpjes

Rondom het pittoreske De Rijp maak je een prachtige tocht door een karakteristiek Hollands landschap. Je komt langs de oude Eilandspolder en het Wormer- en Jisperveld. Ook fiets je door oude plaatsjes vol cultuurhistorie.

Zaanse Stijl
Op de eerste kilometers ervaar je meteen de bijzondere cultuurhistorie van dit gebied. De Rijp, de voormalige havenplaats Graft, Noordeinde: je camera gaat overuren maken met zoveel oude panden. In de Rijp zie je bijvoorbeeld oude huisjes in de karakteristieke Zaanse stijl. Een deel van dit gebied werd drooggemaakt door waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575 -1650). Hij werd overigens geboren in Rijp.

Wormer- en Jisperveld
Langs het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is het heerlijk kilometers maken. Ook hier kun je oer-Hollandse foto’s maken, bijvoorbeeld bij de Dorregeestermolen, een rietgedekte poldermolen uit 1896. Verderop kom je langs het Wormer- en Jisperveld, één groot gebied van slootjes en honderden weilandjes. Met de fiets maak je er een leuk rondje omheen. Wat is Holland mooi! In het historische centrum van De Rijp geniet je na het fietsen van een terrasje bij Restaurant Oudejans.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019