Afstand: 25.3 km | Utrecht | Utrechtse Heuvelrug - Leersum
Bekijk alle routes!

Fietsen over de Utrechtse Heuvelrug

De fietsroute begint in het dorpje Leersum dat aan de voet van de Heuvelrug ligt en leidt je door het pittoreske Wijk Bij Duurstede. Tijdens de Romeinse tijd bevond zich hier aan de Rijn een Romeins Castellum. In de Middeleeuwen lag hier een van de belangrijkste handelsplaatsen van West-Europa: Dorestad; de vroegere naam van Wijk Bij Duurstede. Rond 850 werd de stad aangevallen door de Vikingen. De Rijnbedding zou zich wat verplaatst hebben, waardoor de haven begon te verzanden. Het verval van de stad betekende echter de bloei voor Tiel, Deventer en Utrecht. Deze steden namen de functie als handelsplaats langzaam over van Wijk bij Duurstede.


De boven- en onderbrug van Kasteel Amerongen
Je fietst tijdens de route langs een drietal mooie kastelen: Bergestein, Natewisch en Amerongen. Kasteel Amerongen, gebouwd in de Hollands-Classicistische stijl in 1286, is gelegen aan de uiterwaarden van de Nederrijn. Het kasteel is een pronkhuis voor adellijke families en toont precies de status die zij hadden. Bijzonder aan het kasteel is de dubbele toegangsbrug. De bovenbrug, die meteen uitkwam in de hal, was tot 1977 alleen voor bezoekers van de eigenaar en de eigenaar zelf. De onderbrug, die leidt naar de kelders, de keukens, provisiekamers en ruimten voor het personeel, was voor het personeel en het gewone volk.

Vervolgens fiets je langs kasteel Bergestein. Dit kasteel is niet toegankelijk voor bezoekers en zie je als je een stukje vanaf de weg af gaat. Het laatste kasteel wat je op de route tegenkomt, is kasteel Natewisch dat rond 1270 werd gebouwd. Van 1270 tot 1689 was Kasteel Natewisch in bezit van de familie van Zuylen van Natewisch, waarna het na overlijden van de laatste erfdochter Emerentina Geertruid van Zuylen in bezit kwam van Natewisch. Tussen 1871 en 1873 werden alle 18e en 19e eeuwse delen van het kasteel gesloopt, alleen de grote woontoren is blijven staan.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019