Afstand: 41.1 km | Gelderland | Vaassen
Bekijk alle routes!

Fiets langs het Kroondomein Het Loo

Deze fietstocht brengt je door het Kroondomein Het Loo dat bestaat uit het Paleispark en de Koninklijke Houtvesterij. Het domein is al ruim 300 jaar verbonden met het Huis Oranje-Nassau. De verbintenis met de Oranjes heeft Kroondomein Het Loo gevormd tot wat het nu is; een meer dan 10.000 hectare groot landgoed met een rijke cultuurhistorie, grote biologische diversiteit en veel landschapsschoon. Tijdens de fietstocht bepalen het uitgestrekte bos- en heidegebieden het beeld. Ook kom je langs een aantal molens en kun je het Kasteel Cannenburch bezichtigen.

De fietstocht start in Vaassen, waar je een bezoek kunt brengen aan Kasteel De Cannenburch, gebouwd in 1365. In 1543 kwam het kasteel in bezit van maarschalk Maarten van Rossum.  Je kunt een kijkje nemen in de negentiende-eeuwse woning van de rentmeester en je krijgt een impressie van het leven op de kasteelboerderij. Het statige 16e-eeuwse kasteel zelf is gebouwd op de restanten van een nog ouder kasteel uit de 14e eeuw, gelegen in een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers. In de watergangen, die worden gevoed door zuiver kwelwater, leeft het bermpje, een zeldzaam visje dat in beken met helder water voorkomt. Je vindt er bijzondere planten en aan de oevers van de beken schittert het blauw van de ijsvogel.

Ook kun je in Vaassen de Korenmolen De Hoop bezoeken. Deze molen  stamt uit 1894. De molen is gebouwd ter vervanging van een standerdmolen die was afgebrand. De beltmolen is gerestaureerd en maalvaardig.

Vervolgens fiets je door het Kroondomein Het Loo. Onderweg  vindt je de paleistuin, het paleispark en de uitgestrekte bossen van de Koninklijke Houtvesterij. Dit gebied werd vroeger gebruikt voor de jacht en bosbouw en staat van oudsher bekend om zijn wild. In de rust en stilte van het natuurschoon kun je er allerlei dieren tegenkomen, zoals edelherten, reeën of wilde zwijnen. ’s Avonds kruipen de vossen en dassen er uit hun schuilplaatsen.

Ook zijn de tuinen van Paleis Het Loo zeker een bezoekje waard. Deze tuinen zijn tijdens de restauratie teruggebracht naar hun oorspronkelijke situatie in de 17de eeuw: ze zijn strak en symmetrisch aangelegd. Je vindt er vele tuinbeelden en van april tot en met oktober kun je er genieten van de spuitende fonteinen. De Koningssprong met zijn 13 meter was in zijn tijd de hoogst spuitende fontein van Europa.

Onderweg fiets je langs Paleis het Loo Nationaal Museum. Dit statige, voormalige Koninklijk Paleis is sinds 1984 opengesteld voor publiek. De vertrekken zijn ingericht met de 17e-eeuwse appartementen van de eerste bewoners als uitgangspunt. De collectie van het Loo telt zo’n 160.000 voorwerpen en Het Loo beheert een deel van de Nationale Plantencollectie.

Na een bezoekje aan Paleis Het Loo fiets je langs een aantal molens. Watermolen Wenumsemolen is een kopermolen, korenmolen, leerlooierij en kaasmakerij geweest en maalt nu op vrijwillige basis graan voor veevoer. Ook vormt de molen een schilderachtig decor voor bruiloften en partijen. Korenmolen van Wenum was de derde molen die in korte tijd op deze plaats is neergezet: zijn twee voorgangers brandden af. De huidige molen deed oorspronkelijk vanaf 1840 dienst als poldermolen in Baambrugge. De molen is gerestaureerd en maalvaardig, maar buiten gebruik.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019