Limburg |
Bekijk alle routes!

Een bezoek aan de rijke grond van Valkenburg vanuit Epen

Een heuvellandschap met prachtige beekdalen, steile hellingen en een rijke grond die bestaat uit vruchtbare löss, silex en kalksteen, dat kan alleen in Limburg zijn. Fietsen door deze provincie betekent fietsen over heuvels, naar pieken en dalen, van de ene markante plek in de geschiedenis naar de volgende locatie nóg belangrijker lijkt Fietsen door Limburg betekent fietsen over heuvels, naar pieken en dalen, van de ene markante plek in de geschiedenis naar de volgende locatie nóg belangrijker lijkt. Laat je verwonderen door de natuurpacht van Nationaal Landschap Zuid-Limburg, een gebied dat in totaal 44.523 hectare groot is en het meest zuidelijke deel van Nederland omvat.

Fietsend door de omgeving tref je holle wegen aan en zie je schitterende hoogstamboomgaarden. De bekende toeristische trekpleister Valkenburg ligt ook in het gebied en een bezoekje kun je combineren met het beklimmen van de Cauberg, de mergelgrotten gaan bezichtigen, kasteel Valkenburg bezoeken of een terrasje pikken en lekker mensen kijken in de bruisende Grotestraat in het centrum van het stadje. Valkenburg ligt in een landschap vol vakwerkboerderijen, kapelletjes en kruisbeelden. Cultuurgeschiedenis speelt hier een belangrijke rol: er worden regelmatig processies en schuttersfeesten georganiseerd.

Bij Hotel Eperland begint de fietstocht. Als je ruim 22 kilometer gefietst hebt, kom je bij drie indrukwekkende panden die op korte afstand van elkaar liggen. Eerst is daar het middeleeuwse kasteel Genhoes dat schitterend is ingebed in het Geuldal. Het kasteel wordt met liefde onderhouden in is in goede staat. Ook de historische kasteeltuin is in oude glorie hersteld waarbij nog enkele monumentale bonen resteren. Aan de kronkelende Molenbeek, die in de zestiende eeuw nog de hoofdstroom van de Geul was, staat de de laatste banmolen van Oud-Valkenburg en Schin op Geul: de Schaloensmolen. De waterkorenmolen werd in 1701 gebouwd. Aan het einde van de jaren vijftig werd de molen stilgelegd.

Na jarenlange stilstand knapte een groep vrijwilligers de molen weer op, zonder de maalfunctie te herstellen. Bij de molen werd een heemtuin aangelegd die nog steeds opengesteld is voor bezoekers. Vervolgens kom je bij kasteel Schaloen, oorspronkelijk uit de veertiende eeuw en rechthoekig gebouwd. De verschillende soorten mergel waaruit het pand opgetrokken is, leert ons dat het gebouw verschillende her- en verbouwingen heeft ondergaan. In 1575 heeft er een flinke brand gewoed, in 1656 werd het gerestaureerd na jarenlange leegstand, in 1894 werd er opnieuw gerestaureerd en dit maal in neogotische stijl en kreeg het kasteel het uiterlijk zoals het anno 2014 nog te zien is.

Teruggekomen bij Hotel Eperland kun je genieten van een heerlijk driegangendiner in het restaurant. Het eten smaakt nog beter wanneer je je hebt opgefrist, dus boek een kamer in dit gezellige hotel, zodat je even bij kunt komen van de inspanning van de dag voordat je aan tafel gaat.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019