Afstand: 30.9 km | Limburg | Gulpen-Wittem
Bekijk alle routes!

Drielandentocht langs kloosters en een kasteel

Fiets door het Mechelerbeekdal, ten zuiden van Mechelen in de Belgische provincie Zuid-Limburg. Groene weilanden op glooiende hellingen,

hooilanden die regelmatig overspoeld worden door beken en poelen waarin de alpenwatersalamander en de bruine kikker rustig kunnen leven geven de Belgische omgeving een landelijk tintje. Niet alleen mooie natuur, maar ook gezellige plaatsjes vormen een vast onderdeel van deze tocht. Het toeristische Vaals, gelegen tussen de Sneeuwberg en de Vaalserberg, kenmerkt zich door de aanwezigheid van het Drielandenpunt: daar waar de drie grenzen van Nederland, België en Duitsland elkaar raken. Op enkele meters afstand van het betonnen monument wat dat bijzondere punt markeert ligt ook het hoogste punt van Nederland, wat zich 322,5 meter boven NAP bevindt.

Kasteel Wittem
Op de route kom je onder andere langs Kasteel Wittem, dat voor het eerst genoemd wordt als Witheim, wat huis (heim) bij de eik (Witte) betekent. Qua oppervlakte was het gelijknamige plaatsje waarin het kasteel staat ooit de grootste gemeente van Nederland. De oudste benaming van het plaatsje Wittem is Witheim, hetgeen huis (heim) bij de eik (witte) betekent. Ooit was Wittem wat oppervlakte betreft de grootste gemeente van Nederland. Het gelijknamige kasteel, waarvan de geschiedenis al zeker teruggaat tot 1220, bestond uit een grote ronde woontoren. De burcht was sterk en voornaam genoeg om in 1520 keizer Karel V te gast te hebben. Zo’n grote en belangrijke burcht tussen Aken en Maastricht bleef natuurlijk niet vrij van schermutselingen en de vesting werd dan ook regelmatig aangevallen. Toen in 1968 het kasteel van eigenaar wisselde, werd het complex opgeknapt en werd er een hotel-restaurant in gevestigd dat van 1977 tot 1989 een Michelin-ster had.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019