Limburg |
Bekijk alle routes!

Drielandentocht langs kloosters en een kasteel

Fiets door het Mechelerbeekdal, ten zuiden van Mechelen in de Belgische provincie Zuid-Limburg. Groene weilanden op glooiende hellingen, hooilanden die regelmatig overspoeld worden door beken en poelen waarin de alpenwatersalamander en de bruine kikker rustig kunnen leven geven de Belgische omgeving een landelijk tintje. Ontdek dit mooie gebied op de fiets.

Mooie bezienswaardigheden
Een van de mooie bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt is de Onderste Molen in Mechelen. Deze prachtige watermolen werd gebruikt als korenmolen, maar ook om elektriciteit mee op te wekken. De oorspronkelijke molen is gebouwd in 1215 en werd toen nog de commandeursmolen genoemd. Later, na een restauratie, werd de molen omgedoopt tot de ‘ Onderste molen’. Ongeveer tien kilometer verder zie je het rijksmonument Abdij Sint Benedictusberg staan. Deze benedictijner abdij werd gesticht om een abdij in Merkelbeek te vervangen. Die abdij dateerde uit 1897, toen vooral Duitse monniken vanwege de beperkende maatregelen tegen kloosters tijdens de Kulturkampf in Nederland hun geloof kwamen belijden.

Hoeve Scholtissenhof
Ongeveer op de helft van de tocht kan je even pauze nemen bij Hoeve Scholtissenhof. Deze mooie boerderij met authentieke uitstraling, heeft genoeg mogelijkheden om even gezellig te ontspannen of je smaakpapillen te verwennen. Route 141170 begint en eindigt ook hier.

Kasteel Wittem
Een andere bezienswaardigheid op de route is Kasteel Wittem, dat voor het eerst genoemd wordt als Witheim. Qua oppervlakte was het gelijknamige plaatsje waarin het kasteel staat ooit de grootste gemeente van Nederland. Het kasteel, waarvan de geschiedenis al zeker teruggaat tot 1220, bestond uit een grote ronde woontoren. De burcht was sterk en voornaam genoeg om in 1520 keizer Karel V te gast te hebben. Zo’n grote en belangrijke burcht tussen Aken en Maastricht bleef natuurlijk niet vrij van schermutselingen en de vesting werd dan ook regelmatig aangevallen.

Nederland Monumentenland en haar onderdelen worden ondersteund door:

© Nederland Monumentenland 2019